Polen vangt duizenden vluchtelingen uit Oekraïne op: ‘Het zijn de buren’
Veel Oekraïners verlaten hun land vanwege de oorlog met Rusland. Buurland Polen heeft inmiddels zeker zo’n 15.000 mensen opgevangen. Het feit dat Polen dit doet kan als verrassend gezien worden, want in het verleden was het land niet altijd zo vrij en open in zijn ontvangst.
“Het is een wereld van verschil hier in Polen in vergelijking met vorig jaar”, zegt Emilie van Outeren, NRC-correspondent, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Van Outeren doelt op de migratiestroom vanuit Syrië, Afghanistan en Irak, die via Wit-Rusland naar Polen trok. Deze vluchtelingen werden met man en macht aan de Poolse grens met Wit-Rusland tegengehouden.
Nu er dus mensen vanuit Oekraïne komen en “is het een andere wereld”. “Mensen staan met open armen, eten, simkaarten klaar voor deze migranten.”
‘Het zijn de buren’
Waar komt dat verschil dan ineens vandaan? Volgens Van Outeren ligt dat aan hoe iemands wereldbeeld is. “Is dit het racistisch Polen zoals wij het kennen? Deze mensen zijn wit en geen moslim, dus die zijn welkom. Of is het simpeler dan dat, het zijn de buren.”
Van Outeren vergelijkt het met alsof Duitsland België binnenvalt. “Dan zouden wij ook met z’n allen aan de zuidgrens staan om mensen te helpen, hoop ik.”
‘Zeven miljoen vluchtelingen’
De verwachting is dat er nog veel meer vluchtelingen bij komen. “Zo’n zeven miljoen”, zegt Van Outeren. “Dat kan Polen niet alleen doen. Daar moet veel meer internationale hulp voor komen.”
De vraag rijst dan ook hoeveel mensen nadat zij zijn gevlucht in het land waar zij worden opgevangen blijven. “Het aantal mensen dat op dit moment naar het buitenland vlucht, vind ik relatief meevallen”, zegt Karel Burger Dirven, honorair consul van Oekraïne. Maar als Rusland verder oprukt, kan Burger Dirven het zich goed voorstellen dat de migratiestroom “wel zal toenemen”, aan de oostkant van Europa.
LEES OOK: EU-kandidaat lidstaat Servië schaart zich achter Rusland: ‘Dat is echt bizar’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De cocaïne-economie in Nederland
Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.
Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
Een meerderheidskabinet of toch een minderheidskabinet? Een kabinet over links, over rechts of dwars door het midden? Moeilijke vragen waar verkenner Ronald Plasterk antwoorden op…
Lees meerDe politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn….
Lees meerHet staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is voorbij. Het Israëlische leger meldt dat ze vannacht een raket uit Gaza hebben onderschept, waardoor Hamas het staakt-het-vuren…
Lees meerSteeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…
Lees meerWoensdag vond een NAVO-top plaats waar onder andere demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aanwezig was. Een van de zaken die ter sprake…
Lees meerOfir Engel (18) werd met spoed tot Nederlander genaturaliseerd en werd na bijna twee maanden gegijzeld te zijn door Hamas in de Gazastrook vrijgelaten. Demissionair…
Lees meerDe voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…
Lees meerDemissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…
Lees meerZo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…
Lees meerEen groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….
Lees meerHet plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…
Lees meerDe Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…
Lees meerEen Nederlandse piratenhit in een countryjasje: de Drentse zanger Arjan Plat trekt er steeds meer luisteraars mee. De hit ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker vertaalde hij…
Lees meerOud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…
Lees meerHet dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
Lees meer