main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2022 — 14:37

Polen vangt duizenden vluchtelingen uit Oekraïne op: ‘Het zijn de buren’

Veel Oekraïners verlaten hun land vanwege de oorlog met Rusland. Buurland Polen heeft inmiddels zeker zo’n 15.000 mensen opgevangen. Het feit dat Polen dit doet kan als verrassend gezien worden, want in het verleden was het land niet altijd zo vrij en open in zijn ontvangst.

“Het is een wereld van verschil hier in Polen in vergelijking met vorig jaar”, zegt Emilie van Outeren, NRC-correspondent, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Van Outeren doelt op de migratiestroom vanuit Syrië, Afghanistan en Irak, die via Wit-Rusland naar Polen trok. Deze vluchtelingen werden met man en macht aan de Poolse grens met Wit-Rusland tegengehouden.

Nu er dus mensen vanuit Oekraïne komen en “is het een andere wereld”. “Mensen staan met open armen, eten, simkaarten klaar voor deze migranten.”

‘Het zijn de buren’

Waar komt dat verschil dan ineens vandaan? Volgens Van Outeren ligt dat aan hoe iemands wereldbeeld is. “Is dit het racistisch Polen zoals wij het kennen? Deze mensen zijn wit en geen moslim, dus die zijn welkom. Of is het simpeler dan dat, het zijn de buren.”

Van Outeren vergelijkt het met alsof Duitsland België binnenvalt. “Dan zouden wij ook met z’n allen aan de zuidgrens staan om mensen te helpen, hoop ik.”

‘Zeven miljoen vluchtelingen’

De verwachting is dat er nog veel meer vluchtelingen bij komen. “Zo’n zeven miljoen”, zegt Van Outeren. “Dat kan Polen niet alleen doen. Daar moet veel meer internationale hulp voor komen.”

De vraag rijst dan ook hoeveel mensen nadat zij zijn gevlucht in het land waar zij worden opgevangen blijven. “Het aantal mensen dat op dit moment naar het buitenland vlucht, vind ik relatief meevallen”, zegt Karel Burger Dirven, honorair consul van Oekraïne. Maar als Rusland verder oprukt, kan Burger Dirven het zich goed voorstellen dat de migratiestroom “wel zal toenemen”, aan de oostkant van Europa.

LEES OOK: EU-kandidaat lidstaat Servië schaart zich achter Rusland: ‘Dat is echt bizar’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer