main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2022 — 10:15

EU-kandidaat lidstaat Servië schaart zich achter Rusland: ‘Dat is echt bizar’

In de strijd tegen Rusland is het belangrijk om eensgezind te zijn en geen angst uit te stralen naar Oekraïne. Dat zegt oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Eensgezindheid is er binnen Europa, al schaart Servië zich achter het beleid van de Russen.

Het tempo van het offensief van Rusland ligt wat lager. Dat komt omdat de Russen met veel weerstand te maken krijgen. Het is echter geen garantie dat dit zich zal aanhouden. Dat vertelt De Kruif. “We weten dat de Russen 60 van hun 100 eenheden hebben ingezet en die zijn ze nu logistiek aan het herbevoorraden. De komende dagen gaan we nog hele intense gevechten zien.” De Kruif denkt dat de Russen nog altijd de militaire kracht hebben om Oekraïne te veroveren.

Poetin gaf ook aan ‘nucleaire afschikkingstroepen’ te willen inzetten. “Hij verwijst duidelijk naar zijn kernwapenpotentieel.” Het Westen moet twee dingen doen, benadrukt De Kruif. “Eensgezind blijven. Daar is Poetin bang voor. En wij moeten niet door de knieën gaan voor Poetin.”

Eensgezindheid

Niet bang worden voor Poetin is dus. Dat is een van de adviezen van De Kruif. En dat lukt goed, volgens Karel Burger Dirven, honorair consul van Oekraïne. “Ze zijn heel strijdig en van nature niet bang uitgevallen. Juist in deze donkere tijden zijn ze ontzettend strijdbaar. Het is alles of niets en zij willen zich niet onderwerpen aan enige dictatuur.”

Ook eensgezind naar buiten treden doet zijn werk goed. “Dat is best uniek”, vertelt Kati Piri, Tweede Kamerlid van de PvdA. “Wij hadden nooit gedacht dat landen als Hongarije en Polen nu als eerste klaarstaan om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.” Ook landen als Italië en Duitsland, die heel afhankelijk zijn van Russisch gas nemen maatregelen om voor het sanctiepakket te stemmen, “die henzelf ook pijn zal doen”.

Servië

Toch is er een land dat niet meewerkt aan de eensgezindheid: Servië. “Dat is best bizar voor een land dat kandidaat-lidstaat is van de Europese Unie”, vertelt Piri. Zij wijst hierin naar de “populistische” president van Servië, Aleksandar Vučić. “Hij was altijd zeer pro-Poetin. Hij schaart zich honderd procent achter de propaganda van Moskou. Met zo’n land kun je echt niet verder onderhandelen over lidmaatschap van de Europese Unie als je met zo’n cruciale vraag aan de verkeerde kant staat.”

Piri zou het liefst direct de onderhandelingen over toetreden tot de EU van tafel gooien. “Belgrado heeft twee keuzes. Of ze scharen zich achter de Europese lijn. Of ze staan aan de verkeerde kant. In dat geval moet je onderhandelingen onmiddellijk stopzetten.”

LEES OOK: Is een EU-lidmaatschap voor Oekraïne alleen ‘symbolisch?’: ‘Laten wij geen symboolpolitiek bedrijven, er gaan mensen dood’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in