Volt-Nederland wil de overwaarde van huizen belasten: ‘Uiteindelijk geen oplossing’
Volt-Nederland wil dat mensen die hun huis verkopen voortaan belasting betalen over die overwaarde. De partij wil een initiatiefwet over de overwaarde-taks, meldt BNR vandaag. Deze maatregel is volgens de partij beter uitvoerbaar dan de vermogensbelasting in box 3.
"We zijn hier al lange tijd naar aan het kijken. Ook hebben we het voorgelegd aan verschillende economen. We zijn heel blij dat onder andere Wimar Bolhuis (universitair docent, verbonden aan de afdeling Economie, red.) en Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank, red.) positief zijn over het idee", zegt Volt-Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan.
'Het klinkt gemeen, maar dat is het verre van'
"Het klinkt als een heel gemeen instrument, maar dat is het verre van. Nu wordt er volop gespeculeerd, en het is daarnaast bijna onmogelijk om een woning te kopen voor doorstromers, laat staan voor starters."
Volgens Gündoğan stoelt het idee op rechtvaardigheid, zo schrijft BNR. "Het aanbod van woningen is deels een belangrijke component, maar niet de enige. Het zit ook zeker in de prijskant van woningen."
In Frankrijk wordt dit al toegepast. Bovendien zegt Volt: "Waarom zou je wel veel belasting moeten betalen over 50.000 euro waar je heel hard voor hebt gewerkt, en niet over 50.000 euro aan overwaarde?"
'Uiteindelijk geen oplossing'
NRC-columnist Aylin Bilic snapt deze stap van Volt goed. "Jongeren tot en met 34 jaar maken zich ook zorgen over betaalbare woningen, dus dat is een mooie doelgroep", zegt ze in Goedemorgen Nederland. "Maar ik denk dat dit uiteindelijk geen oplossing is. Want het echte probleem is enerzijds dat we niet voldoende woningen hebben."
Bilic wijst erop dat er nu problemen zijn rond de vermogensrendementsheffing in box 3, waar Gündoğan het over heeft. De Hoge Raad oordeelde eind december dat de vermogensrendementsheffing, ofwel de ‘spaartaks’, op de huidige manier niet toegestaan is. Dit komt omdat er een inschatting gemaakt werd van het behaalde rendement, in plaats van dat er gekeken werd naar het daadwerkelijke rendement.
Het is mogelijk veel beter als je vermogensbelasting in gaat voeren "vanaf bijvoorbeeld een ton", zegt Bilic. "Dat is heel iets anders dan wanneer iemand in de Achterhoek een woning heeft van twee ton en na jaren een beetje winst heeft, en dat je dat gaat belasten", zegt de columnist. "Ik denk dat het eerlijk is, als je dan toch de vermogensverschillen wil gaan verkleinen, dat je echt gaat focussen op hoe je op vermogensbelasting uitkomt."