main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 februari 2022 — 12:11

VVD’er over links alternatief voor de spaartaks: ‘Wekt indruk dat het alleen om de rijken gaat’

Hoe gaat het kabinet het gat dat in de schatkist wordt geslagen nu de ‘spaartaks’ onhoudbaar blijkt, dichten? De Kamer debatteert vandaag over de compensatie hiervan. Duidelijk is in ieder geval al dat de coalitiepartijen niet op één lijn zitten. Zo wil D66 geld terughalen bij de allerrijksten, terwijl VVD en CDA daar niet enthousiast over zijn.

Ondertussen brengt de PvdA vandaag samen met SP, GroenLinks en Volt een voorstel in om weer vermogensbelasting in te voeren. Het idee is niet nieuw, maar het plan is verder uitgewerkt. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de belasting, daar komt het op neer.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens is van mening dat de linkse partijen met dit wetsvoorstel de indruk wekken dat de mensen die nu gecompenseerd moeten worden tot de “allerrijksten” behoren. “Dat wil ik rechtzetten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er zitten ook gewoon ondernemers tussen die hun zaak misschien hebben verkocht aan het einde van hun carrière, en die nog gewoon een potje voor hun pensioen opzij hebben gezet”, legt hij uit. “Die hebben nu te veel betaald met dat fictieve rendement en krijgen de spaarrekening als rente.”

‘Het gaat om sparende burgers’

In 2017 betaalde je de vermogensrendementsheffing al vanaf 25.000 euro, dus het gaat ook om de “gewone” burger, benadrukt ook journalist Jan-Kees Emmer. Inmiddels is het opgetrokken naar 50.000 (en het dubbele als je een partner hebt met wie je getrouwd bent of samenwoont).

“Het gaat om sparende burgers, mensen die geen avontuur zoeken en hun geld netjes op de bank zetten”, zegt Emmer. “En de wijze waarop vanuit links wordt gezegd: dat zijn mensen die zich verrijkt hebben… Ze hebben al belasting betaald, en dan moeten ze nog een keer belasting betalen. Het komt niet heel fair over voor de spaarder”, aldus de journalist. Hij verwacht dat met name de middengroepen hun borst nat kunnen maken. “Want daar zal de rekening wel weer komen.”

‘Compensatie loopt op tot in de miljarden’

De Hoge Raad oordeelde eind december dat de vermogensrendementsheffing, ofwel de ‘spaartaks’ zoals deze in de volksmond genoemd wordt, op de huidige manier niet toegestaan is. Dit betekent dat een grote groep mensen onterecht te veel vermogensbelasting heeft betaald, en dat die gecompenseerd moeten worden. Dit gaat het kabinet niet honderden miljoenen, maar miljarden aan compensatie kosten. Dat is de verwachting van de coalitiepartijen van Rutte IV, zeggen ingewijden tegenover het NRC.

“De vermogensrendementsheffing leverde de Nederlandse staat elk jaar tussen de vier en vijf miljard euro op. Als een vijfde daarvan teveel betaald blijkt te zijn, heb je het over 1 miljard euro per jaar voor een aantal jaren. Dus het is echt heel veel geld”, zegt ook econoom Edin Mujagić.

“Het kabinet is al aan het werk om de wet aan te passen, zodat in de toekomst vermogensrendementsheffing geheven wordt over het daadwerkelijke rendement”, vervolgt hij. “En dat kan de Nederlandse Staat mogelijk méér geld opleveren, zegt Mujagić. “Omdat de werkelijke rendementen vaak hoger liggen dan de fictieve rendementen waar men tot nu toe mee gerekend heeft.”

Voorlopig hoeven we in ieder geval nog geen oplossing te verwachten, schrijft staatssecretaris voor Fiscaliteit Marnix van Rij in een brief aan de Kamer. Voor het einde van mei, wanneer de voorjaarsnota naar de Kamer gaat, verwacht hij meer duidelijkheid te kunnen geven.

LEES OOK: ‘Hef geen vermogensbelasting op overwaarde, maar bouw meer huizen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer