Veel onbegrip over terughalen IS-vrouwen: ‘Maar als je het niet doet, kun je ze niet meer vervolgen’
Er is veel onbegrip over het feit dat Nederland vijf vrouwelijke Syriëgangers met hun elf kinderen heeft opgehaald uit een vluchtelingenkamp in Syrië. Ze landden gisteren op Schiphol, en worden waarschijnlijk maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Het terughalen van de IS-vrouwen komt niet onverwachts. Eerder oordeelde de rechter dat Nederland zich moest inspannen om de vrouwen terug te halen, zodat ze in Nederland vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS. Daarbij is dit niet de eerste lichting die teruggehaald wordt.
Desondanks is er veel kritiek. Veel mensen zijn van mening dat Syriëgangers in de regio berecht moeten worden. Bovendien krijgen ze in werkelijkheid vaak een lage straf in Nederland. Dit omdat het moeilijk is voldoende bewijs te vinden voor terroristische daden.
‘Je moet denken aan een paar jaar gevangenisstraf maximaal’
“We weten dat ze straks waarschijnlijk worden veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie”, legt terrorismeverslaggever bij De Telegraaf Silvan Schoonhoven uit. “Maar graag zou je daarnaast ook weten of ze bijvoorbeeld hebben bijgedragen aan slavernij van de Jezidi-vrouwen.”
Zo staat vandaag staat jihadvrouw Angela B. voor de rechter. Dat is een vrouw die al met een eerdere lichting van Syrië naar Nederland is gekomen. “Zij is een van de bekende jihadvrouwen van Nederland. Ze was heel actief op sociale media. En zelfs al weten we van Angela B. iets meer dan van de gemiddelde Syriëganger, toch is er niet het idee dat ze nu hele zware strafbare feiten in handen hebben”, zegt Schoonhoven in Goedemorgen Nederland. “Je moet denken aan een paar jaar gevangenisstraf maximaal.”
“Maar het punt is dat als je ze niet terughaalt, en ze komen via een achterdeur straks toch Nederland binnen, kun je ze niet meer vervolgen en ook niet meer langdurig in de gaten houden. Omdat ze nooit zijn gestraft.”
Dat is ook de reden waarom het sentiment in de Kamer is veranderd. De meerderheid staat met enige tegenzin open voor het terughalen van IS-vrouwen, ook omdat berechting in de regio tot nu toe niet haalbaar is.
‘Berechting in het buitenland was beter geweest’
NRC-columnist Aylin Bilic is ook gevoelig voor het argument dat er straffeloosheid ontstaat. “Na een paar jaar gevangenisstraf heb je nu nog de mogelijkheid om een enkelbandje en een meldplicht op te leggen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Berechting in het buitenland was beter geweest, en een internationaal tribunaal was beter geweest. Maar dat is kennelijk niet gelukt. Nu is het dan onder controle, en dat is het enige voordeel dat je kunt zien.”
Vorig jaar werd de Nederlandse IS-vrouw Ilham B. samen met haar twee kinderen opgehaald vanuit Syrië. Ook B. werd naar Nederland gebracht om haar te vervolgen voor haar vermeende betrokkenheid bij terrorisme.
LEES OOK: CDA-leden stemmen voor het terughalen van IS-vrouwen: ‘Daar zullen we wat mee moeten’
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…
Lees meerDe rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…
Lees meerHet Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…
Lees meerGemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…
Lees meerDe Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…
Lees meerVicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…
Lees meerHet kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…
Lees meerDe euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…
Lees meerDe Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…
Lees meerOm huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…
Lees meerVerschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…
Lees meerKleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…
Lees meerSupermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…
Lees meerDe gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…
Lees meerDe boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…
Lees meer