EJC vraagt uitgever omstreden boek over ‘verrader’ Anne Frank te schrappen
Het European Jewish Congress (EJC) roept publicist Harper Collins Publishers op om het omstreden boek The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation uit de handel te halen. Ook moet de publicist afstand nemen van de controversiële historische beweringen die in het boek worden gedaan.
"Of op zijn minst te overwegen af te zien van verdere herdrukken van het boek totdat deze beweringen zijn onderbouwd", schrijft Dr. Moshe Kantor, de president van EJC. De brief is rechstreeks aan Brian Murray gericht, de CEO van Harper Collins.
Extra drukken in Nederland uitgesteld
Of er ook een soortgelijke brief naar de Nederlandse uitgever van het boek, Ambo Anthos, is gestuurd, is niet bekend, maar Ambo Anthos heeft gisteren wel excuses aangeboden. Zij schrijven dat de uitgeverij een "kritischer" houding had moeten aannemen tegenover het boek, in het Nederlands Het verraad van Anne Frank. De uitgever is naar eigen zeggen "in een stroomversnelling terechtgekomen" door de internationale publicatie ervan. "Omdat de wereldrechten werden gekocht door Harper Collins bepaalden zij de inhoud."
Extra drukken van het boek zijn uitgesteld, omdat Ambo Anthos wacht op "antwoorden van het onderzoeksteam op de vragen die zijn gerezen", zo schrijven ze. De verontschuldigingen zijn gericht "aan eenieder die zich door het boek gegriefd acht".
Joodse notaris
Het boek is nog maar net gepubliceerd, maar was direct al omstreden. Onderzoekers claimen in het boek dat het voor zo'n 85 procent zeker is dat het de Joodse notaris Arnold van den Bergh was die Anne Frank en haar familie heeft verraden. Veel experts vonden het onderzoek niet goed onderbouwd en misten bewijs. Advocaat Peter Plasman schrijft vandaag in een opiniestuk in De Telegraaf dat "excuses niet volstaan bij deze postume executie". Hij zegt dat de beschuldiging een zware verdenking van een misdrijf oplevert, namelijk smaad, of smaad op schrift. Dat de eer en goede naam van de notaris is aangetast, is volgens Plasman evident.
Ook journalist Jan-Kees Emmer, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, benadrukt dat de notaris zichzelf niet meer kan verdedigen. "De onderzoekers schrijven zelf ook dat het voor 85 procent zeker is dat hij de familie Frank zou hebben verraden. Dat is niet 100 procent", zegt hij. "In deze tijden is het nog steeds zo dat je pas schuldig bent als het onomstotelijk vaststaat. Dat is nu niet het geval. Dus ik vond het ook nogal een boude bewering."
Volgens Emmer zit er een Amerikaanse pr-strategie achter de manier waarop de onderzoekers dit boek naar buiten brachten. "Daar verkopen ze heel veel boeken mee. Dus ik kan me ook voorstellen dat er gezegd wordt: kun je even stoppen met de verkoop van dat boek, voordat je beter je huiswerk gedaan hebt."
Coldcase-team gebruikte namen van deskundigen zonder toestemming'
Verder schrijft Trouw de projectleiding van het boek prominente deskundigen opvoerde in de subsidieaanvraag voor het boek bij de gemeente Amsterdam, terwijl die deskundigen geen onderdeel uitmaakten van het onderzoeksteam en hier ook geen toestemming voor hebben gegeven.
Dezelfde experts spraken juist hun twijfel uit over de uitkomst van het project. Projectleider Pieter van Twisk wilde desgevraagd niet reageren, schrijft de krant.
Over de subsidie die aan het Anne Frank-onderzoek is toegekend stuurt het Amsterdamse gemeentebestuur vermoedelijk deze week nog een brief met uitleg aan de raad. Deze week zal de gemeente ook nog een gesprek hebben met Van Twisk.
LEES OOK: PODCAST Iedere Steen heeft een Gezicht: ‘Uiteindelijk hebben de Joden het altijd gedaan’