main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 januari 2022 — 10:34

Nieuw onderzoek: Joodse notaris verraadde zeer waarschijnlijk familie Anne Frank

Anne Frank en de zeven andere onderduikers in het Achterhuis zijn in 1944 zeer waarschijnlijk verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal coldcaseteam, waar de NRC over schrijft.

Volgens de onderzoekers gaf Van den Berg de onderduikadressen aan de Duitsers door om de veiligheid van zijn eigen gezin te garanderen. “Dit gebeurde in die verschrikkelijke jaren ook”, zegt hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW), Esther Voet, erover in Goedemorgen Nederland.

Grondig onderzoek

“Ik vind het als ik het zo lees een heel grondig onderzoek”, zegt Voet in een eerste reactie. “Er is jarenlang over gespeculeerd, er was een enorme lijst van mensen die het gedaan zouden hebben, en dit is er nu uitgekomen. Ik heb begrepen dat ze echt zeer serieus aan het werk zijn geweest.”

Van den Bergh werd zeer gerespecteerd in de Joodse gemeenschap en was mede-oprichter van de Joodse Raad, die volgens Voet “sowieso al niet zo’n goede naam had”. “De Joodse Raad werkte ook mee met de Duitsers aan de deportatie van de Amsterdamse Joden”, legt ze uit.

Op deze foto is Van den Bergh de tweede man van links.

Anoniem briefje

Van den Bergh kwam de afgelopen decennia niet vaak naar voren als verdachte, maar een anoniem briefje gaf de doorslag. Dat briefje werd kort na de oorlog bezorgd bij Otto Frank. Het coldcaseteam wist daarvan een kopie terug te vinden in het familiearchief van een politieman.

Uw schuilplaats te Amsterdam werd indertijd medegedeeld aan de Jüdische Auswanderung te Amsterdam, Euterpestraat, door A. van den Bergh, destijds woonachtig nabij het Vondelpark, O. Nassaulaan. Bij de J.A. bestond er een hele lijst door hem doorgegeven adressen“, viel er te lezen op het briefje.

Otto Frank maakte het bestaan van het briefje pas in 1964 bekend, toen er voor de tweede keer onderzoek werd gedaan naar de verraders van de familie. Destijds werd Van den Bergh echter niet als verdachte aangemerkt, omdat hij in 1944 in een concentratiekamp zou hebben gezeten en dus onmogelijk het adres had kunnen doorgeven.

Het coldcaseteam kwam er echter achter dat Van den Bergh helemaal niet in een kamp heeft gezeten. Dat zette hen juist weer op het spoor van de notaris.

Geen definitief bewijs

De onderzoekers benadrukken wel dat het niet gaat om definitief bewijs. Maar de theorie zou een waarschijnlijkheidspercentage hebben “van zeker 85 procent”.

De resultaten worden vandaag wereldwijd bekendgemaakt in een boek dat in tientallen landen verschijnt: Het verraad van Anne Frank. “Daar ben ik heel benieuwd naar”, zegt Voet. “Want ik heb begrepen dat ze alle stenen hebben omgedraaid.”

LEES OOK: PODCAST Iedere Steen heeft een Gezicht: ‘Uiteindelijk hebben de Joden het altijd gedaan’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer