Brussel bestempelt kernenergie toch niet als groen: ‘Teleurstellend’
Kernenergie en gas krijgen van Brussel waarschijnlijk een andere stempel. Het investeringslabel wordt niet groen, maar oranje. Vandaag legt de Europese Commissie de laatste hand aan regels die duidelijkheid moeten verschaffen over welke energiebron nu wel en welke niet een duurzaam label moet krijgen.
Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie plannen op om gas- en kernenergie als groene investeringen te bestempelen. Dat kwam op stevige kritiek te staan van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, dat in Brussel in deze kwestie nu samen optrekt met Zweden, Denemarken en Oostenrijk. Nederland vindt het onterecht dat gas wordt aangemerkt als klimaatneutraal en duurzaam.
"Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het opnemen van fossiel gas in de classificatie moet leiden tot een heroverweging van het voorstel," schrijven klimaatminister Rob Jetten en zijn Oostenrijkse, Deense en Zweedse collega aan de commissie. Tegen een duurzaam label voor kernenergie verzet Den Haag zich niet.
Maar investeringen in gas zouden niet als groen mogen worden bestempeld tenzij ze minder dan 100 gram kooldioxide per kilowattuur uitstoten, aldus de landen. Ook milieuorganisaties zijn kritisch.
De Europese Commissie trekt zich de kritiek aan en wil gas- en kernenergie niet langer als 'groen' aanmerken. Onder voorwaarden mag het wel gebruikt worden om de overgang naar klimaatneutraliteit in 2050 te bevorderen. Zo is Nederland zelf ook van plan om nieuwe kerncentrales te gaan bouwen, om zo de klimaatdoelen te halen.
'Had gehoopt op groen'
"Ik had gehoopt dat het label voor kernenergie groen zou zijn", zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zijn partij is voorstander van nieuwe kerncentrales. "Een groen label zorgt ervoor dat bijvoorbeeld pensioenfondsen in de toekomst makkelijker kunnen investeren in kerncentrales."
Vanaf 2035 vervalt het label voor gas en vanaf 2045 voor nucleaire energie, maar het is nu maar de vraag of investeerders kernenergie nog zien zitten. "Dus het is teleurstellend", zegt Erkens over het waarschijnlijke besluit.
"Vroeger stond kernenergie helemaal niet geclassificeerd als duurzaam, dus oranje is een stap in de goede richting. Maar het is maar een halve stap", aldus het Kamerlid. Hij benadrukt dat kernenergie relatief schoon is. "Het stoot geen CO2 uit en hebben tegenwoordig ook een goede oplossing voor het afvalprobleem."
Kernenergie 'cruciaal'
Sommige landen, waaronder Polen en Tsjechië, beschouwen gas en kernenergie zelfs als cruciaal om landen af te helpen van de meest vervuilende fossiele brandstof, steenkool. Bij tegenstanders zijn er zorgen over de veilige verwijdering van kernafval. Ook zeggen ze dat het niet geloofwaardig zou zijn om gas, een fossiele brandstof, als groen te bestempelen.
Gas is twee keer minder vervuilend dan steenkool als het gaat om de uitstoot van CO2 bij verbranding, weten kenners. Maar gasverbranding gaat ook gepaard met de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas.
Vanaf 2035 vervalt het label voor gas en vanaf 2045 voor nucleaire energie. Toch is het de vraag of investeerders kernenergie nu nog zien zitten.
Definitief voorstel
De lidstaten wachten nu op het definitieve voorstel van Brussel, dat naar verwachting woensdag wordt gepubliceerd. Daarna kan een meerderheid van het Europees Parlement of een supermeerderheid van de EU-lidstaten, twintig van de 27 landen, de regels nog blokkeren.
LEES OOK: Nederland is klaar voor kernenergie: ‘Het heeft alleen maar voordelen’