main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2021 — 09:33

Nederland is klaar voor kernenergie: ‘Het heeft alleen maar voordelen’

Nederland is klaar voor de inzet van kernenergie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van I&O Research. Voor JA21 een bevestiging om zo snel mogelijk te beginnen met de bouw van twee kerncentrales.  “Het heeft alleen maar voordelen”, zegt fractievoorzitter Joost Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Er is een veel lagere energieprijs. En twee kerncentrales zouden tien miljoen mensen voorzien van stroom.” Bovendien is kernenergie heel schoon en bespaart het tonnen aan CO2-uitstoot. “Het ruimtebeslag is er niet”, somt Eerdmans de voordelen op. “Voor de twee kerncentrales die wij zouden willen bouwen heb je vijfduizend windturbines nodig. Dat neemt bijna de hele provincie Utrecht in beslag.”

In de jaren tachtig was vrijwel iedereen nog faliekant tegen, maar nu zien steeds meer Nederlanders de bouw van kerncentrales wél zitten. “Wat we zien is dat ongeveer de helft van de Nederlanders voorstander is van deze manier van energieopwekking. De andere helft is ofwel neutraal, of erg negatief over kernenergie”, vertelt onderzoeker van I&O Research Asher van der Schelde.

Vooral veel steun op rechts

De steun bevindt zich vooral op rechts. “Mensen die stemmen op JA21, BBB, PVV of VVD”, vervolgt Van der Schelde. Dat er zoveel steun is, is opvallend. “Grote groepen mensen die zeggen: we zijn ervoor.” Slechts 11 procent van de ondervraagden is van mening dat we in Nederland geen kernenergie moeten gebruiken. En: “De meerderheid van de mensen die stemmen op D66 is voor.”

Dat laatste vindt Eerdmans onverwachts. “De D66-aanhang staat toch symbool voor de windturbines en de zonneweides en iedereen van het gas afhalen”, zegt hij. Volgens Eerdmans moet “iedereen” een beetje over die “drempel” heen. “We zitten allemaal nog in een taboe, van: is het gevaarlijk, is het wel veilig?”

Opvallend is dat JA21 in zijn geheel kritisch is op de energietransitie, maar nu toch door na te denken over kernenergie hierin meebeweegt. “Wij zijn klimaatrealisten. We ontkennen niet dat er een probleem boven ons hangt”, zegt Eerdmans daarover. “De vraag is natuurlijk in welke mate en wat het alarmistische ervan is. Het enige wat we wel zien is het einde van de fossiele brandstof, daar gaan we met zijn allen wel een keer mee stoppen. En de vraag is: wat doe je dan.”

‘Kernenergie is veel veiliger dan 40 jaar geleden’

Met de fractie van JA21 is Eerdmans bij de kercentrale in Borssele geweest. Daar heeft hij met eigen ogen zien wat er met het kernafval, een groot tegenargument als het gaat om het gebruik van kernenergie, gebeurt. “De jaarlijkse afvalproductie van Borssele, van een jaar kernenergie, gaat uiteindelijk in twee grote blikken”, legt hij uit.

Foto: Joost Eerdmans met twee blikken kernafval bij de kerncentrale in Borssele.

Dat soort blikken worden ondergronds opgeslagen. “Daar kan een vliegtuig op neervallen, er gebeurt helemaal niets”, zegt Eerdmans. “Kernenergie is veel veiliger dan 40 jaar geleden. We hebben nu de EPR-kerncentrales, die zijn totaal niet vergelijkbaar met de centrale die in Dodewaard stond bijvoorbeeld”, beklemtoont hij.

Tegenstanders halen aan dat de bouw van kernenergie te lang zou duren om de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Bovendien kost die bouw heel veel geld. “Het kost tien tot vijftien miljard, maar als je de doelen van Parijs moet halen met windturbines zet je het hele land vol met die ‘lelijke dingen’. En bovendien ben je er dan nog niet”, zegt Eerdmans daarover. “Er staat al zeven miljard op de begroting voor de klimaattransitie, dus daar heb je al de helft gewonnen, plus: het is een heel goed businessmodel voor bedrijven en ondernemers die wel zin hebben om met zo’n kerncentrale aan de slag te gaan.”

Gaat nieuw kabinet inzetten op kernenergie?

In de Tweede Kamer is een duidelijke meerderheid voor meer kernenergie, al klinken bij formerende partijen D66 en de ChristenUnie ook voortdurende twijfels.

Of het nieuwe kabinet wil inzetten op kernenergie is pas duidelijk als het regeerakkoord er ligt, zegt parlementair verslaggever voor Elsevier Weekblad Eric Vrijsen. “Maar de voortekenen zijn dat het die kant op gaat”, zegt hij. “We kunnen wel overgaan op wind- en zonne-energie, maar daarbij ben je volstrekt afhankelijk van het weer. Het waait of niet, of te hard, of het is bewolkt. Om dat op te vangen hebben we nu nog gascentrales, maar als je daar vanaf wil en je moet stroom hebben, kom je automatisch bij kernenergie.”

Het hangt ook af van de beslissing van de Europese Unie over de zogenoemde taxonomie. “Dat betekent dat als je kernenergie aanmerkt als een klimaatvriendelijke, milieuvriendelijke investering”, legt Vrijsen uit. “Dan komt er heel veel geld beschikbaar, want alle pensioenfondsen trekken zich nu terug uit de olie-industrie en moeten iets met hun geld.”

Ook de nieuwe generatie ziet steeds meer in het gebruik van kernenergie. In Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt Raquel Schilder wat de voordelen zijn. Kijk deze aflevering nu hier terug op NPO Start.

LEES OOK: Kernenergie wordt steeds populairder: ‘Prijzen zijn vergelijkbaar met wind op zee’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer