Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zaak rond ‘martelcontainer’ vandaag van start: ‘Beelden zijn de hele wereld over gegaan’

Redactie

De inhoudelijke behandeling van de zaak rond de 'martelcontainer' begint vandaag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Er staan twaalf verdachten voor de rechter, waaronder de vermeende drugsbaron Roger P. (alias Piet Costa). Ze worden verdacht van het treffen van voorbereidingshandelingen voor onder andere ontvoering en gijzeling.

"De straf voor dit soort feiten ligt ergens tussen de acht en twaalf jaar maximaal, en het hangt er een beetje vanaf of je alleen veroordeeld wordt over die martelcontainer, of ook voor het lidmaatschap van een criminele organisatie", vertelt misdaadverslaggever Jan Meeus in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De martelcontainers werden in juni 2020 ontmanteld tijdens een grootschalige politie-actie na het kraken van de cryptodienst EncroChat, waarbij rechercheurs de berichten konden meelezen die criminelen onderling verstuurden. In zeven zeecontainers, op een loods in het Brabantse Wouwse Plantage, trof de politie 'kamers' aan, die gebruikt zouden worden door criminelen om hun ‘rivalen’ te verhoren.

"Die beelden zijn echt de hele wereld over gegaan. Die kwamen in de Amerikaanse media terecht. Ik ben ook gebeld door journalisten van over de hele wereld van: 'Wat is hier aan de hand?!', herinnert Meeus zich.

Martelkamer

Een van de containers was ingericht als martelkamer. Er stond een tandartsstoel, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Ook werden in deze ruimte voorwerpen gevonden die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te folteren, zoals een snoeischaar, takkenschaar, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape en bivakmutsen.

Verder stond er ook een mobiele operatietafel. De andere containers waren geschikt gemaakt als cel. In een loods in Rotterdam stalde de bende volgens het Openbaar Ministerie (OM) onder meer gestolen auto’s. Daarmee konden de beoogde slachtoffers worden ontvoerd.

Het OM beschouwt drugsbaron Roger P. als het brein achter deze onderneming. De politie kwam er in het voorjaar van 2020 via het kraken van EncroChat achter dat Roger P. via een corrupte agent inzage had in de politiesystemen.

Door een conflict over miljoenen aan crimineel geld zou P. plannen hebben gehad om (minstens) zeven mensen te laten liquideren. Daarbij hoefden familieleden en kinderen niet gespaard te worden, aldus het OM eerder.

'Martelen is zo oud als de onderwereld'

Meeus denkt dat de politie en het OM een stevige zaak hebben. "Martelen is zo oud als de onderwereld, maar meestal gebeurt dat in de hitte van een conflict", vervolgt Meeus. "Het feit dat hier zo goed voorbereid is maakt deze zaak zo bijzonder ten opzichte van al die andere zaken waarin veel geweld wordt gebruikt."

Het OM eiste vorige week in een ander strafproces bijna achttien jaar cel tegen P. voor het leiden van een bende die duizenden kilo’s cocaïne importeerde.

In totaal heeft de rechtbank zes dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak rond de martelcontainers.

LEES OOK: Undercoveragenten dreigen EncroChat-onderzoek stil te leggen door gebrek aan waardering


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau