main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 3 juli 2020 — 00:06

Politiechef over schokkende inhoud van criminele berichten op EncroChat

Rechercheurs hebben de afgelopen maanden mee kunnen lezen met 25 milljoen chatberichten die criminelen naar elkaar verstuurden. Politiechef van de Landelijke Eenheid Jannine van den Berg spreekt in Op1 over het ‘gemak’ waarmee deze criminelen in de chats over hun (toekomstige) misdaden spreken. “Hoe ze mensen gaan martelen, hoe ze liquidaties gaan doen, wat ze daarvoor betalen. Het gemak waarmee ze handelen en dat ze zich blijkbaar anoniem, onbegrensd en onaantastbaar wanen, dat is iets waarvan je schrikt.”

In de voorbijgaande jaren zijn versleutelde chatdiensten, waar criminelen zich anoniem wanen, ontzettend populair geworden. Jarenlang hadden criminele organisaties daardoor een enorme voorsprong. Met het kraken van diensten als Ennetcom, PGP Safe, IronChat en nu EncroChat heeft de politie deze achterstand op criminelen flink ingehaald.

Taghi

De resultaten werden donderdag gepresenteerd tijdens een persconferentie. Dankzij de inzage van de chatberichten heeft de politie meer dan honderd verdachten aangehouden. Grote strafzaken zoals die tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi zijn op deze chatberichten gebouwd.

LEES OOK: Politie hackt crimineel berichtenverkeer: ‘ongekende hoeveelheid’ en ‘goudmijn aan informatie’

Van den Berg: “Kijk, bij Taghi hebben we laten zien dat iedereen te vinden is: niemand is onvindbaar. Hiermee hebben we laten zien: niemand is ontastbaar.”

‘Tientallen keren ingegrepen’

Er werden liquidaties voorkomen, er zijn meer dan honderd verdachten aangehouden, er werd 8000 kilo cocaïne onderschept en er is meer dan twintig miljoen euro aan contanten aangetroffen. “We hebben allerlei dingen kunnen voorkomen. Maar het belangrijkste waar we natuurlijk zaten is daar waar het levensbedreigend was”, licht Van den Berg toe. “Dus als we wisten dat het ging om ontvoeringen, vormen van andere gijzelingen, of als het ging om martelingen of liquidaties, hebben we ingegrepen.” Dan gaat het over tientallen keren, beklemtoont de politiechef.

Corruptie

Ook zijn er serieuze aanwijzingen voor ambtelijke corruptie uit de EncroChat-berichten naar voren gekomen. “Dat weten we al zo lang als ik bij de politie werk: criminele organisaties maken gebruik van ambtenaren”, vertelt Van den Berg. “Overheidsbreed, ook bij de politie, om te betalen voor het geven van informatie. Daar hebben we nu ook aanwijzingen voor gekregen, en dat pakken we uiteraard serieus op.”

De politie houdt zich de komende tijd bezig met het analyseren van alle data. Er zullen nog veel meer aanhoudingen volgen.

LEES OOK: ‘Financiële man Ridouan Taghi opgepakt in Dubai’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug