Biden verwacht inval van Rusland in Oekraïne: sancties zullen er komen
President van Amerika Joe Biden, verwacht dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen. Als zijn ambtgenoot Vladimir Poetin dit laat gebeuren, belooft Biden dat hierna de nodige sancties worden opgelegd. Dit laat Biden woensdag weten tijdens de persconferentie aan de vooravond van zijn eerste jubileum in het Witte Huis.
Er heerst een grote spanning op het wereldtoneel tussen Rusland en Oekraïne. De afgelopen maanden heeft Rusland meer dan honderdduizend militairen naar de grens met Oekraïne gestuurd. Ondanks dat zegt Poetin nog steeds niet de intentie te hebben om het land binnen te vallen.
Eisen Poetin
Directeur Research bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), Tim Sweijs, laat weten aan Goedemorgen Nederland het zeker niet onwaarschijnlijk te vinden dat Poetin Oekraïne zal binnenvallen. ''Je moet het alleen wel in een bredere context zien, waarin Poetin een aantal eisen op 17 en 18 december vorig jaar op tafel legde. Hierin eiste hij dat de NAVO zich zou terugtrekken uit Oost- en Centraal Europa. En dat de voormalig Sovjetlanden zoals Oekraïne niet mochten toetreden tot het NAVO-bondgenootschap. De troepenopbouw langs de Oekraïense grenzen zijn dan ook een dwangmiddel om de druk op te voeren om die eisen te realiseren.''
Donderdag is er een topoverleg in Berlijn over de spanningen in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Daar is onder andere de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aanwezig. Er wordt gesproken met Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Volgens Sweijs kunnen we een herbevestiging van NAVO-eensgezindheid verwachten. ''Dat we de Russen met gesloten gelederen tegemoet treden dat er niet over de Europeanen, zonder de Europeanen wordt besloten. In zekere zin zal het ook praktisch zijn. Er zal gesproken worden over die hele trits aan afschrikkingsmaatregelen, zowel economisch als militair, die bedoeld is om druk op Poetin te zetten."
Politiek Nederland
Minister-president Mark Rutte wil graag met minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, afreizen naar Oekraïne om de situatie daar te kunnen bekijken. Dat heeft Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer gezegd. Volgens Rutte zijn de spanningen aan de grens van Oekraïne en Rusland "zeer zorgwekkend".
Europarlementariër van de PvdA, Paul Tang, zegt in Goedemorgen Nederland dat dit plan geen enkele zoden aan de dijk zet. ''Dit is precies het probleem in Europa, je wil graag met een stem spreken en een gezamenlijk buitenlands beleid hebben. Eendracht maakt macht. Nu gaat elk land afzonderlijk naar Oekraïne. Ik zou liever hebben dat de hoofdvertegenwoordiger voor het buitenland, Josep Borrell, naar voren wordt geschoven. Zeker tegenover Poetin moet je een grens trekken.''