main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 januari 2022 — 08:51

Kans op Russische inval in Oekraïne wordt steeds groter: ‘Er zit emotie bij en dat is gevaarlijk’

De situatie aan de Russische grens met Oekraïne is nog altijd alarmerend. De diplomatieke gesprekken tussen Poetin en de Amerikaanse regering zijn op niks uitgelopen. Daarbovenop claimt het Witte Huis dat zij bewijs in handen heeft dat Rusland een inval op Oekraïense bodem aan het voorbereiden is.

Het Russische leger staat al sinds begin december geposteerd aan de grens met Oekraïne. De dreiging dat Rusland zijn buurland binnenvalt wordt steeds groter. “Militair gezien kan het”, zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de mogelijke inval.

De Kruif vergelijkt het met een voetbalwedstrijd. Rusland is de topfavoriet, waar Oekraïne een middelmatig elftal is. “Uiteindelijk zal Rusland winnen. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk wordt als ze zouden aanvallen.” Oekraïne vecht namelijk voor zijn eigen land en heeft nog enkele voordelen. “Ze hebben al zeven jaar oorlog, dus ook ervaring. Het terrein kennen ze en ze hebben de laatste jaren goed geoefend, door de NAVO.”

Provocatieactie

Volgens Amerikadeskundige van Instituut Clingendael, Willem Post, zou het bij de Russische provocatie-actie gaan om “speciaal getrainde Russische agenten die de grens met Oekraïne oversteken en zich mengen onder de bevolking in het oosten”. Want daar is de burgeroorlog gaande en wonen ook veel Russen. “Daar zou een aanslag kunnen worden gepleegd. Dat zou voor Poetin een reden zijn om Oekraïne binnen te vallen.”

De Verenigde Staten, die dus overtuigd zijn dat de Russen een inval optuigen, komen vandaag met nadere details. “Dat past allemaal in dit schimmige spel van escalatie. Dit is vooralsnog diplomatieke handjedruk, maar er zit emotie bij en dat is gevaarlijk.”

Wensen Poetin

De Russen eisen zwart op wit antwoorden van Amerika op hun wensen. Een van de wensen van Poetin is dat Oekraïne geen lid van de NAVO wordt. “Maar ook Zweden en Finland niet”, zegt Post, die nog een eis van Rusland noemt. “Oorlogsmaterieel en troepen moeten teruggetrokken worden uit Oost-Europese NAVO-landen.” Denk aan Polen. “De Amerikanen moeten van Rusland ook hun kernwapens terugtrekken uit Europa.”

Voor de NAVO en de VS zijn dit “onbespreekbare eisen”. En dat maakt de situatie extra gevaarlijk volgens de deskundige. “Als er zulke zware eisen worden gesteld en de Amerikanen komen met wat wisselgeld. De Russen vinden dat onvoldoende. En wat ook meespeelt is dat Poetin droomt van herstel van het oude Russische rijk en ziet Oekraïne daar als onderdeel van.”

Gevolgen inval

De Amerikaanse president Joe Biden gaf eerder al aan serieuze stappen te ondernemen als Rusland Oekraïne binnenvalt. Biden zei in een van de gesprekken met Poetin geen aanvalsoorlog te beginnen, maar dat wel financiële sancties volgen.

In 2014, na de annexatie van de Krim, dreigde toenmalig president Barack Obama ook al met zware sancties. “Obama durfde toen niet echt door te pakken”, gaat Post verder. “Biden heeft laten doorschemeren dat het Rusland kan uitsluiten uit het wereldbankensysteem. Dan leg je als het ware alles plat.”

Europa

Europa wordt door Poetin min of meer buitenspel gezet. De Russische wereldleider wil immers alleen om tafel met Biden. Of de VS nu gaat optreden of niet, Poetin kan ook wat terugdoen en dat zal dan ook in Europa voelbaar zijn. “Poetin kan de gaskraan dichtdraaien. Wij zijn voor zo’n 35 tot 40 procent afhankelijk van Russisch gas. Als dit uit de klauwen loopt, hebben wij een februarimaand met koude voeten.”

‘Blufpoker’

Nog een punt van kritiek van Poetin is dat de VS kernwapens heeft waarmee Moskou “binnen vijf minuten geraakt kan worden”. Het antwoord van Rusland is net zo schokkend, vertelt Post. Dat kan met nieuwe nucleaire onderzeeërs heel dichtbij Amerika komen en binnen vijf minuten Washington raken. “Van zulke taal lopen de rillingen over het lijf. Vooralsnog hopen wij dat het vooral blufpoker is. Maar eerlijk gezegd lijkt het daar niet op.”

LEES OOK: NAVO praat met Rusland om opnieuw ‘Koude Oorlog’ te voorkomen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer