Flitsbedrijven zorgen voor steeds meer ergernis: ‘Hele dag door lallende bezorgers voor de deur’
Je bestelt wat boodschappen of een cadeautje en binnen tien minuten staat het voor je deur. Flitsbezorging is in veel grote steden sterk in opkomst. Het lijkt ideaal, maar veel gemeenten maken zich grote zorgen. Het zorgt namelijk regelmatig voor levensgevaarlijke situaties op de weg, of simpelweg voor hinder in een gewone woonwijk.
Zo werd een bezorger op een fiets dinsdagavond nog geschept door een auto op de Burgemeester Schneiderlaan in Roosendaal. Hij kwam op de voorruit terecht en is in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het voorval precies heeft kunnen gebeuren is onduidelijk.
Steden als Groningen, Den Haag en Amsterdam willen nu gezamenlijk met een aanpak komen op de vele bezorgers aan te pakken.
'Bedrijven zitten middenin woonwijk'
Ook in Tilburg zijn ze er helemaal klaar mee. "Het probleem is dat de flitsbezorgbedrijven gewoon middenin een woonwijk zitten, waar gezinnen met kinderen wonen", vertelt Raadslid van de lokale partij lijst Smolders Tilburg Marjet Pals in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Aan de lopende band rijden er dus busjes door de straat om de producten op te halen bij de kleine magazijntjes van de flitsbedrijven. Die zitten juist vaak in de stadscentra, omdat daar de meeste klanten wonen.
"Nu hebben we eigenlijk van 's morgens vroeg tot middernacht lallende, brallende, bezorgers voor de deur, op een meter op zes van de slaapkamer van onze kinderen", vertelt Rob van Ittersum, die vlak naast zo'n locatie woont. Pals heeft aan de burgemeester van Tilburg gevraagd of hij navolging wil geven aan de grote steden en na wil denken over een aanpak.
Naast dat gemeenten zich zorgen maken over flitsbezorging, staat ook de traditionele supermarkt onder druk. Wie gaat deze strijd om de klant winnen? Economisch onderzoeksprogramma van WNL Stand van Nederland: Generatie Next dook in de wereld van (flits)bezorging. Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken.