Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moet Rutte Duitsland overtuigen van het gas te gaan? ‘Dat wordt een zware dobber’

De plannen om kerncentrales te bouwen liggen al langere tijd op tafel. Nederland wil af van het gas en gaat over op kernenergie. Verrassend is dat Duitsland precies het omgekeerde doet. Vandaag gaat premier Mark Rutte op bezoek bij de oosterburen en gaat in gesprek met bondskanselier Olaf Scholz.

De Europese Commissie wil zowel kernenergie als gas als groen labelen. Duurzame energie dus. Tot genoegen van CDA-Europarlementariër Tom Berendsen. "Het is ontzettend duur om de hele energietransitie door te gaan. Ook het bouwen van kerncentrales kan prijzig zijn. Dan is het mooi als je private investeerders mee kan krijgen."

Het betekent echter ook dat landen in bijvoorbeeld Oost-Europa ongegeneerd gascentrales kunnen bouwen. "Maar daar zijn hele strenge voorwaardes voor", zegt Berendsen.

Anti-kern

Toch voelt het wat verwarrend, als huishoudens in Nederland van het gas af moeten, terwijl gas opeens ook als duurzaam gezien wordt. "Het grootste probleem daarin is Duitsland. Die willen van de kolen af en sluiten kerncentrales. Kernenergie is schone energie en die hebben wij gewoon nodig. Ik vind het onverstandig dat zij dit doen."

De reden dat Duitsland wegblijft van de kernenergie is omdat het "een soort traditie" is van Duitsland, legt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk uit. "Het is een beetje natuurdenken." Toenmalig bondskanselier Angela Merkel heeft na de kernramp in Fukushima in 2011 een "overhaast besluit" genomen om de kerncentrales in Duitsland te sluiten. "Dat was een heel slecht besluit geweest." In Duitsland denken zij er anders over, daar heerst namelijk een gevoel van anti-kernenergie volgens Duk.

De vraag is of Rutte zijn Duitse collega ervan kan overtuigen de kerncentrales open te houden en van het gas af te gaan. "Duitsland gaat daar niet vanaf. Daar heeft Rutte nog een hele dobber aan."

Kosten en tijd

Aan het bouwen van kerncentrales hangt een behoorlijk prijskaartje. Daarnaast kan het ook een hele lange tijd duren voordat er daadwerkelijk een volop werkende kerncentrale staat. "Als wij besluiten nu kerncentrales te bouwen, kunnen wij in 2040 stroom aan het net leggen", zegt Wim Turkenburg, energiedeskundige. "Dat kost denk ik 25 miljard euro."

Voordeel is dat de kerncentrales "60 tot 80 jaar kunnen draaien" en "in die tijd verdienen zij zichzelf wel terug".

LEES OOK: Nederland is klaar voor kernenergie: ‘Het heeft alleen maar voordelen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau