Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De bestorming van het Capitool in de VS is na één jaar nog altijd voelbaar

Een jaar geleden, op 6 januari 2021, werd het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington bestormd door een woedende meute. Congresleden moesten vluchten voor boze Trump-aanhangers die hun onvrede over de verkiezingsuitslag wilden uiten, die toenmalig president Trump verloor van huidige president Biden. De naweeën van de bestorming zijn nog altijd voelbaar in de VS en mogelijk leidt het in 2024 tot een terugkeer van Trump als president. "Ik acht die kans groter dan een jaar geleden", zegt Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Ons land is er klaar mee. Wij pikken dit niet meer. We lopen samen naar het Capitool", zei Trump. Een enorme hoeveelheid aan mensen voegde daad bij het woord en het Capitool werd bestormd. Leuzen als "stop met stelen" en "wij willen ons land terug", gingen rond in Washington. Biden noemde de bestorming een "aanslag op het allerheiligste van Amerika's ondernemingen".

Historisch

Het was een historisch moment in de Verenigde Staten. "Ongekend was dit voor de VS. Ik heb er met verbijstering naar gekeken", vertelt Emmer. "De democratische supermacht Amerika schudde op zijn grondveste en dat doet het nog steeds."

Uiteindelijk is het wel een vreedzame overgang geweest, want Biden werd later officieel beëdigd als president van de Verenigde Staten. "Maar het was door het oog van de naald. Het hing van een persoon of tien af die niet onder de druk van Trump zijn bezweken", legt Emmer uit.

Oprechte onvrede

De boze meute ziet het overigens niet als een aanval op de democratie, maar juist als een bescherming van dat goed. "Er hebben ruim 70 miljoen mensen gestemd op Trump. Daar heerst veel oprechte onvrede. Die mensen moeten in dat opzicht wel een stem hebben, maar wel binnen het democratische systeem zoals het is afgesproken."

Veel Republikeinen, Trump-aanhangers, vinden echter nog altijd dat Biden onwettig gewonnen heeft. "Trump zegt zelf ook al maandenlang dat hij is bestolen en dat het oneerlijk is. Hij blijft maar hameren op 'the big lie', de grote leugen rondom de verkiezingen."

Trump had voor vandaag eigenlijk een persconferentie gepland, maar deze gaat niet door. "Hij zag toch wel in dat alle aandacht naar de herdenking zou uitgaan. Ook van grote media. Die heeft hij nodig, ook al kijkt hij erop neer." Een beperkt aantal Amerikanen had dus ingeschakeld op de speech. "Alleen de eigen media, maar die vinden toch al wat hij vindt."

Tussenstand

Nu zijn alle ogen gericht op de tussentijdse verkiezingen van november. "En terecht", verklaart Emmer. "Want de beweging om de vorige verkiezingen over te doen en te zorgen dat het nooit meer zo gebeurt gaat door."

Alle mensen die het systeem vanuit Republikeins oogpunt hebben verdedigd, worden "tot op het regionale niveau" uit hun partij geduwd volgens Emmer. "Daar komen nu allemaal Trump-aanhangers in." Dus wordt Trump dan in 2024 opnieuw president van de VS? "Ik acht die kans groter dan een jaar geleden."

LEES OOK: Trump stapt naar rechter om vrijgave documenten over bestorming Capitool te voorkomen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau