main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 13:59

Trump stapt naar rechter om vrijgave documenten over bestorming Capitool te voorkomen

Donald Trump is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat documenten over de bestorming van het Capitool worden vrijgegeven. De vraag is wat de rol van de voormalige president is bij de bestorming van het gebouw op 6 januari. Als het aan Trump ligt worden die documenten niet openbaar gemaakt.

Ook houdt Amerika zich bezig met de vraag of Steve Bannon eventueel vervolgd moet worden, hij was een van de belangrijkste adviseurs van Trump. Eerder werd Bannon al opgeroepen om te getuigen over deze bestorming, maar hij kwam niet opdagen. Dit onder meer op advies van Trump.

‘Waarschijnlijk komt hij er mee weg’

“Het Congres kan niet mensen vervolgen voor het niet komen opdagen”, vertelt Amerikadeskundige Raymond Mens in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus waarschijnlijk komt hij ermee weg. Maar als ze toch vanuit het Congres gaan vragen aan het ministerie om hem wel te vervolgen, dan moet het ministerie daar naar gaan kijken.”

President Biden heeft al gezegd dat hij dit een goed idee vindt. “Hij zei: dit kan niet onbestraft blijven dat je niet komt opdagen voor een officieel verhoor. Tegelijkertijd zijn er Democraten die zeggen: pas nu op, binnen een paar jaar is Trump misschien weer de baas. Als je die stap zet betekent het ook dat Trump dan zijn eigen onderzoek in kan stellen zoals naar verkiezingsfraude. Dat betekent dan ook dat Trump mensen kan laten vervolgen als ze niet op komen dagen. Dat is niet uit te sluiten. De vraag is of je dit pad wel op moet gaan.”

‘Zeg nooit nooit’

Een dergelijke bestorming in Nederland lijkt niet voor de hand te liggen. “Maar je ziet wel wat een president of een staatshoofd kan doen met opzwepend taalgebruik, in combinatie met sociale media, en wat dat toch in een land teweeg kan brengen. Niemand had ooit verwacht dat dit in Amerika plaats zou kunnen vinden. Zo’n groot land, zo’n groot machtsblok. Wij moeten wel alert zijn”, aldus CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch. “Zeg nooit nooit.”

Ook wethouder van Financiën van Lelystad Adam Elzakalai ziet dat mensen mondiger aan het worden zijn. “Via sociale media bijvoorbeeld, die mensen gebruiken alles om hun mening te uiten. Wat natuurlijk op zich goed is, als het op respectvolle en normale manier gebeurt. Daar zijn voorbeelden te over uit het land waaruit blijkt dat het niet helemaal zo gegaan is zoals je zou willen dat het gaat. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.”

 LEES OOK: Wordt Donald Trump opnieuw president van Amerika? ‘Hij weet iets te raken bij mensen’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer