main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 december 2021 — 09:55

Valt Rusland straks Oekraïne binnen? ‘Poetin weet dat het niet goed voor hem zal uitpakken’

Vladimir Poetin dreigt met een militaire aanval richting de NAVO. De Russische president heeft zeker 100.000 militairen gestald bij de grens met Oekraïne. Er wordt gevreesd voor een invasie. “Enerzijds probeert de NAVO niet mee te gaan in die retoriek. Aan de andere moet de NAVO die retoriek ook weer heel serieus nemen.”

Dat zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken HCSS, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is zeer denkbaar dat als Poetin daad bij het woord voegt er NAVO-landen zullen zijn die wapens leveren. Met als doel het Oekraïense leger zo goed mogelijk voor te bereiden.” Ten Broeke denkt ook dat op deze manier het economisch gezien voor Rusland heel onaantrekkelijk wordt een invasie te starten, dus dat “Poetin het uit zijn hoofd laat”.

Geschiedenis Oekraïne-Rusland

De situatie aan de grens met Oekraïne is al jarenlang nijpend. De Russen vinden dat Oekraïne onderdeel is van hun federatie, terwijl Oekraïne zich in 1991 onafhankelijk verklaarde toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel.

Dan is er nog de annexatie van de Krim in 2014 door Rusland en het feit dat het Westen al langere tijd Oekraïne aan haar zijde wil hebben als soort buffer tussen Europa en Rusland. De NAVO probeert Oekraïne bijvoorbeeld te verleiden met een lidmaatschap en Poetin ziet dat als een grote (militaire) bedreiging.

‘Pakt voor Poetin niet goed uit’

Nu dreigt Poetin dus al een langere tijd Oekraïne binnen te vallen, maar “hij weet wel dat het voor hem niet goed uit zal pakken”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani daarover.

De kosten zullen volgens Azmani erg hoog zijn voor Poetin. Vooral omdat Europa, in samenwerking met de Verenigde Staten en partners bij de NAVO, over zal gaan tot zware economische sancties. “Denk aan het platleggen van het betalingsverkeer of aan zware handelsbarrières die worden opgeworpen.”

Gesprek aangaan

Poetin voelt er overigens wel wat voor om het gesprek aan te gaan, maar de Europese Unie wordt hierin veelal gepasseerd. “Hij wil zichzelf profileren als een van de grote wereldmachten. Dus dan wil hij naast de VS staan.”

Terugkomend op Oekraïne als buffer tussen het Westen en Rusland. Daar wil Poetin niks van weten en wil koste wat kost voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Kan de Russische wereldleider in de gesprekken, om de-escalatie te voorkomen, zo’n zware eis stellen? “Moskou dicteert niet hoe de NAVO moet opereren”, zegt Azmani.

Met andere woorden heeft Poetin niks te zeggen over welke lidstaten toetreden tot de NAVO en over waar de NAVO haar troepen stalt en of zij deze dan moeten weghalen. “Laten wij het voorkomen. Wees stevig, maar werk de-escalerend. Uiteindelijk moet het om de tafel opgelost worden”, sluit Azmani af.

LEES OOK: Gaan de spanningen tussen Rusland en Oekraïne escaleren? ‘De grote vraag is wat Amerika kan’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer