main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2021 — 12:30

Gaan de spanningen tussen Rusland en Oekraïne escaleren? ‘De grote vraag is wat Amerika kan’

De spanningen langs de Russisch-Oekraïense grens lopen steeds verder op. Beide landen zijn inmiddels bezig met het opbouwen van een troepenmacht in de grensstreek. De Russische president Poetin probeert onder meer af te dwingen dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO. “Maar uiteindelijk wil hij vooral afdwingen dat er een soort neutrale ‘bufferzone’ rond Rusland komt”, zegt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk.

“Dat willen ze al sinds de tsarentijd, om ervoor te zorgen dat Rusland veilig wordt en blijft”, legt De Wijk uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is iets wat je heel erg sterk ziet. Ik was een aantal maanden geleden in Moskou, en daar was dit ook echt het onderwerp van gesprek. Men wil een nieuwe afspraak in Europa waar landen gewoon neutraal gaan worden, en een nieuwe afbakening van de invloedssferen.”

Oekraïne als militaire basis van het Westen

De Russen zijn bang dat Oekraïne, een land waarvan Poetin de soevereiniteit al sinds 2014 betwist, lid wordt van het westerse bondgenootschap NAVO. Ze vrezen dat Oekraïne oefeningen van de Amerikanen zal toestaan op hun grondgebied. Zo zou het land kunnen uitgroeien tot een militaire basis van het Westen.

De Verenigde Staten waarschuwde eerder deze week tegen een Russische invasie van buurland Oekraïne. De Wijk denkt dat het niet zo ver komt. “Als dat gebeurt is dat veel meer een bedrijfsongeval, omdat Poetin zich geschoffeerd voelt en denkt dat hij een punt moet maken”, zegt hij.

Wat kunnen de Verenigde Staten?

Poetin en Biden hebben elkaar deze week gesproken middels een videocall. De Amerikaanse president dreigde onder andere dat de Verenigde Staten en Europa Rusland financieel hard zullen raken als hij het waagt Oekraïne aan te vallen.

“De grote vraag is echter wat Amerika kan”, zegt De Wijk daarover. De handelsrelaties tussen de VS en Rusland zijn niet heel erg groot. “Biden zei ook: dan doen we iets aan de Nordstream 2.” Dat is een omstreden gaspijpleiding waarmee gas vanuit Rusland getransporteerd wordt naar Duitsland, en daarmee de rest van Europa. “Maar daar gaat Biden helemaal niet over. En bovendien gaat hier het licht uit als dat gaat gebeuren.”

Sancties tegen Rusland zijn dan ook moeilijk te bedenken, denkt De Wijk. “Het enige dat je echt kunt doen is ze uit de Swift gooien”, zegt hij. Swift is het systeem dat het internationale betalingsverkeer mogelijk maakt. “Maar dat is wel een hele zware optie, en dat doet pijn. Maar voordat je dat gaat doen moet er echt wel een interventie gaan plaatsvinden van Rusland in Oekraïne.”

LEES OOK: Moet Nederland Winterspelen in China boycotten? ‘Kan alleen in EU-verband’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer