main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 11 december 2021 — 17:50

Lale Gül: ‘Ik wil een platform oprichten voor moskeeverlaters’

In 2020 was ze nog een volstrekt onbekende, maar in 2021 groeide ze uit tot een voorbeeld voor velen. Lale Gül, shockeerde de moslimgemeenschap met haar debuutroman ‘Ik Ga Leven’. Door Elsevier Weekblad (EW) is ze daarom uitgeroepen tot Nederlander van het jaar.

”Het is enorm eervol en ik zag het absoluut niet aankomen dat ze mij kiezen tussen al die mensen. Het is grandioos”, zegt Gül in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. De schrijfster geeft aan dat ze desondanks veel reacties heeft gekregen van mensen die het niet eens zijn met de keuze van EW. ”Mensen zeggen dan nare dingen en dat een andere Nederlander gekozen had moeten worden.” Gül geeft aan dat ze ook heel veel positieve reacties krijgt: ”De mensen die mij steunen komen over het algemeen niet uit de moslimgemeenschap of zitten in hetzelfde schuitje als ik.”

Gül wil haar missie, de taboes over vrijheden in de moslimkringen doorbreken, doorzetten en wil een platform opzetten voor ‘moskeeverlaters’. ”Ik merk dat het bijzonder is om uit deze gemeenschap te stappen en zeker niet makkelijk is. Als je eruit wil stappen, moet dat allemaal heel anoniem en discreet. Veel mensen durven dan toch niet. Ik wil ze helpen.”

LEES OOK: Lale Gül na uitspraken Erica Meiland: meten met twee maten als het over islam gaat

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer