Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Verenigde Staten wil China boycotten tijdens Olympische Winterspelen: ‘Illusie om te denken dat ze dan mensenrechten gaan koesteren’

De Verenigde Staten wil China boycotten door tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing geen overheidsfunctionarissen te sturen. Amerikaanse president Joe Biden gaat dat volgens bronnen van CNN deze week aankondigen.

De VS maakt zich ernstig zorgen over de mensenrechtensituatie in China. Een diplomatieke boycot zou volgens de Amerikaanse regering een goede manier zijn om een duidelijke boodschap aan China af te geven, zonder dat de Amerikaanse atleten er de dupe van worden. De sporters kunnen dus in China gaan strijden om de medailles, terwijl de overheidsfunctionarissen thuis blijven.

Boycot 1980

Het is overigens niet de eerste keer dat Amerika de Olympische Spelen gebruikt als middel om een ander land te boycotten. Tijdens de Spelen van 1980 in Moskou stuurde de VS geen atleten naar wat toen nog de Sovjet-Unie was.

Het doel achter de boycot was toen om ervoor te zorgen dat de Russen de troepen in Afghanistan zouden terugroepen. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven besloot toenmalig president Jimmy Carter geen atleten te sturen naar de Olympische Spelen. Naast de VS waren er nog 55 andere landen die niet meededen aan de Spelen, sommigen om de boycot te steunen, sommigen om andere (economische) redenen. Nederland deed wel mee, maar sloeg de openingsceremonie over.

'Het klopt niet'

De boycot van 1980 was dus wezenlijk harder dan die er nu aan zit te komen. Volgens sportjournalist en hoofdredacteur van Helden Magazine is het "goed dat je de sporters laat sporten". Want die hebben er volgens haar niet voor gekozen. "Maar het klopt ook helemaal niet dat wij dit soort grote toernooien aan dit soort regimes toewijzen", vertelt Barend in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We gaan voetballen in Qatar, we racen in Saoedi-Arabië en ook nu met de Spelen."

Als voormalig minister van Buitenlandse Zaken herkent Uri Rosenthal het vraagstuk waar Biden nu mee zit. "Toen ik minister was ging het over voetballen in Oost-Europa (EK in Oekraïne en Polen, red.). Oekraïne zat toen net met het probleem van een president wiens uitdager, Joelia Tymosjenko, in de gevangenis zat. Vanuit het kabinet voerde wij gesprekken over gaan wel wel of gaan we niet." Er lagen veel politieke vragen op tafel, legt Rosenthal uit. "Dan kom je uit op passen en meten."

'Ze beloven beterschap, maar dat gebeurt nooit'

In hoeverre het ook passen of meten is voor Biden, is niet bekend. Maar Rosenthal vindt het besluit om geen overheidsfunctionarissen te sturen "heel vergaand". "Uiteindelijk vraag ik mij dan ook af waarom je de atleten wel laat gaan ter meerdere glorie van het land."

Volgens Barend organiseren dit soort landen een groot sportevenement om "te laten zien hoe goed het is". "En dan beloven ze beterschap, maar het gebeurt eigenlijk nooit." En daar sluit Rosenthal zich bij aan. "Het is een pure illusie om te denken dat China, doordat ze iets groots organiseren, de mensenrechten iets beter zullen koesteren."

LEES OOK: Amerika mengt zich in Russisch conflict met Oekraïne, maar waar is Europa?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau