Amerika mengt zich in Russisch conflict met Oekraïne, maar waar is Europa?
Rusland stuurt al weken tienduizenden soldaten naar de grens met Oekraïne, waardoor de spanningen tussen beide landen alsmaar verder oplopen. Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat de Russen op korte termijn zijn buurland gaan binnenvallen. De Amerikaanse president Joe Biden gaat met de Russische president Vladimir Poetin dinsdag hierover in gesprek.
Volgens Uri Rosenthal kan “Rusland het niet verkroppen dat ze Oekraïne dertig jaar geleden zijn verloren”. Dat zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Oekraïne was ooit onderdeel van de Sovjet-Unie, maar verklaarde zich in 1991 na een mislukte staatsgreep onafhankelijk. “Maar voor de Russen en voor Poetin is het zo dat de Oekraïners simpelweg behoren tot het Russische volk.”
‘Buffer tussen oost en west’
De situatie aan de oostgrens van Oekraïne is al jarenlang nijpend. Volgens Rosenthal komt dat omdat separatisten daar proberen de zaak in eigen handen te houden. In 2014 annexeerde Rusland de Krim, wat tot dan toe onderdeel was van Oekraïne. “Het schrikbeeld is dat de Russen dat nu nog een keer gaan proberen”, vertelt Rosenthal.
Volgens de ex-minister gaat er nog iets meer schuil achter de plannen van Rusland. Het zou Poetin namelijk nog altijd enorm dwars zitten dat de NAVO in 2008 heeft geprobeerd om Oekraïne en Georgië naar hen toe te trekken en “dat ze worden ingekapseld in het Westerse kamp”, zegt Rosenthal. “Daar is Poetin boos over en dat wil hij ver weg houden. Zijn terugvaloptie is nu, dat hij wil dat Oekraïne op z’n minst een neutrale staat wordt. Een soort buffer tussen oost een west.”
Soevereiniteit Oekraïne
Toen Rusland de Krim annexeerde werd Rusland sancties opgelegd. “Maar dat doet hem (Poetin, red.) geen pijn”, gaat Rosenthal verder. “En daar komt ook dat schrikbeeld vandaan. Wat wij ook doen. Politieke druk uitoefenen, sancties, economische druk, noem maar op. Dat zou hem er nooit van weerhouden om met militaire middelen het een en ander te realiseren.”
Biden heeft dinsdag contact met Poetin. Weliswaar via een videoverbinding, maar de twee wereldleiders gaan wel in gesprek met elkaar. Rosenthal vertelt dat Poetin in die vergadering Biden zover wilt krijgen dat de Amerikaan gaat “morrelen aan de soevereiniteit van Oekraïne”. En daar is Rosenthal juist bang voor. “Voor je het weet doet Biden toch een soort van toezegging, waardoor de soevereiniteit van Oekraïne wordt beknibbeld.”
Aanval voorkomen
Amerikaanse inlichtingendiensten zijn in de veronderstelling dat Rusland begin volgend jaar een aanval zal plaatsen op Oekraïne. Dat wil Biden kosten wat het kost zien te voorkomen. “Biden voelt zich genoodzaakt om zelf in te grijpen, omdat hij niet weet of de Europese partners dat kunnen. Dus hij denkt dat hij met Poetin moet praten om deze mogelijke crisis te managen”, vertelt Amerikadeskundige Raymond Mens.
Maar waarom bemoeit Biden zich er eigenlijk mee? “Aan de ene kant om zijn spierballen te laten zien en om aan te tonen dat hij echt tegen Rusland in opstand kan komen. Zeker tegen de Russen, omdat die ervan verdacht werden te close met Trump te zijn. Tegelijkertijd zit Biden niet op een conflict te wachten en houdt hij zich liever bezig met Amerika zelf. Dus er is hem veel aangelegen om dit diplomatiek op te lossen.”
‘Waar is Europa?’
Het lijkt erop dat het dus vooral een zaak is tussen Amerika en Rusland. “Waar is Europa en waar is de president van Oekraïne (Volodymyr Zelensky, red.)?”, vraagt Rosenthal zich af. “Volgens Poetin is Zelensky een marionet van het Westen. Dus Poetin praat niet hem, maar wel met Biden. Dat is het spel dat nu gespeeld wordt. En wat ook meespeelt bij Biden, is dat hij er behoefte aan heeft om duidelijk te maken dat hij degene is die op dit punt zaken kan doen.”
Rosenthal heeft er wel een verklaring voor dat de EU zich grotendeels op de vlakte houdt. “De Europese Unie heeft hele andere belangen dan de Verenigde Staten.” Hij noemt als voorbeeld de Nord Stream 2. Een nieuwe pijpleiding die gastoevoer vanuit Rusland naar de EU reguleert. “Dat is iets waar een aantal landen in Europa ook naarstig naar kijkt. En kunnen wij ons wel vervreemden van Moskou en van de toevoer van gas die voor ons van wezenlijk belang is? Dat geldt overigens ook voor Nederland.”
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Het Misdaadbureau
Door de stikstofcrisis, het groeiende aantal migranten dat ook een woning nodig heeft, dure grondstoffen en de hoge rentes komen de bouwplannen van woonminister Hugo…
Lees meerKysia Hekster, oud-Rusland correspondent, noemt de aanpak van de Russische geheime dienst ten opzichte van buitenlandse journalisten ‘volstrekt willekeurig’. “De geheime dienst kan doen en…
Lees meerEr heerst een tekort aan Ozempic, een medicijn voor diabetespatiënten. Het medicijn wordt ook gebruikt buiten de officiële indicatie ontdekte het College ter Beoordeling van…
Lees meerEen man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte…
Lees meerBedrijven in Brabant moeten er rekening mee houden dat ze pas over een aantal jaar in aanmerking komen voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting. Het…
Lees meerNederland moet vaart blijven maken met de stikstofaanpak. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een brief aan natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal, zo…
Lees meerDe aanwezigheid van kankercellen spelen mogelijk een rol bij jonge mensen die een beroerte krijgen. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Per jaar…
Lees meerHet aantal inwoners van de Europese Unie zal aan het eind van deze eeuw met 27,3 miljoen zijn afgenomen ten opzichte van 1 januari 2022,…
Lees meerDe accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden…
Lees meer“Fantastisch, heel bijzonder om mee te maken”, reageerde koningin Máxima donderdag bij terugkomst op vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin was even daarvoor een klein uur meegevlogen…
Lees meerDe opvang van nieuwe asielzoekers is in de periode na 1 juli nog niet rond. Tot die tijd zouden er geen opvangproblemen moeten zijn als…
Lees meerEnkele actievoerders van Extinction Rebellion hebben zich donderdag vastgemaakt aan fietsen in de hal van het stadhuis in Amsterdam. Eerder op de dag verstoorden activisten…
Lees meerHet aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat…
Lees meerHet datalek bij softwareleverancier Nebu, waardoor veel marketingbureaus zijn getroffen, is “wereldwijd uniek en niet eerder voorgekomen”. Dat zegt Wim van Slooten, de directeur van…
Lees meerEen vrouw die betaald werd vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) voor het verrichten van huishoudelijke hulp, maar minder dan vier dagen per week werkte, is…
Lees meer