main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
25 november 2021 — 14:55

OMT adviseert scholen open te houden, onderwijs hoopt dat kabinet luistert

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet eerder vandaag geadviseerd het volledige onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. De onderwijssector hoopt dat het kabinet dit advies volgt. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet hiertoe op. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, is tegen een schoolsluiting.

“Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan”, reageert voorzitter van de PO-Raad Freddy Weima.

Het openhouden van scholen is niet alleen belangrijk om leerachterstanden te voorkomen, zegt een woordvoerster van de PO-Raad. “Ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is het superbelangrijk.”

Ook hogescholen zijn positief

Een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen reageert tegenover ANP dat het goed is dat het OMT het belang inziet van het fysiek openhouden van scholen. “Maar het besluit is nog niet definitief, we wachten met spanning af. We hopen dat het demissionair kabinet het advies overneemt.”

Ook Universiteiten van Nederland, voorheen VSNU, wijst op het belang om fysiek onderwijs te kunnen blijven geven. “Wij steunen het advies dus van harte”, zegt een woordvoerder van de universiteitenkoepel. Hij wijst erop dat studenten het de afgelopen periode erg zwaar hebben gehad. Dat gold vooral tijdens de laatste lockdown toen veel onderwijs online was. “Dus wij doen onze uiterste best om fysiek onderwijs veilig en verantwoord te kunnen blijven geven”, aldus de zegsman.

‘Het moet wel zo gezond mogelijk’

De Algemene Onderwijsbond (AOb) houdt ook het liefst de scholen open, maar vraagt zich wel af hoe werkbaar de situatie nog is. Scholen staan namelijk nu al voor grote problemen. “We willen het allemaal, maar het moet wel zo gezond mogelijk. De tijdbom blijft gewoon tikken”, reageert AOb-bestuurder Thijs Roovers. De bond hoopt dat het OMT zich ook uitspreekt over maatregelen om het onderwijs te helpen veilig open te blijven, zoals voorrang voor leraren bij een boosterprik, of het verbeteren van de ventilatie in schoolgebouwen.

‘Gebruik kinderen niet als breekijzer’

Kinderrechtenorganisatie UNICEF roept het kabinet op zich “tot het uiterste in te spannen om de scholen open te houden”. Het sluiten van scholen is volgens de organisatie “de slechtst denkbare oplossing in deze coronacrisis”. “Gebruik kinderen niet als breekijzer”, zegt directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland in een verklaring. “In deze crisis zien we dat de belangen van kinderen en tieners terugkerend ondergeschikt worden gemaakt aan andere belangen, zonder een deugdelijke onderbouwing. Terwijl we bij de ondertekening van het VN-Kinderrechtenverdrag afspraken dat, ook in tijden van crisis, de belangen van kinderen vooropstaan.”

LEES OOK: Ook schoolsluiting ligt op tafel: ‘Kabinet denkt niet proactief na over plan B’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer