main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
25 november 2021 — 14:55

OMT adviseert scholen open te houden, onderwijs hoopt dat kabinet luistert

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet eerder vandaag geadviseerd het volledige onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. De onderwijssector hoopt dat het kabinet dit advies volgt. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet hiertoe op. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, is tegen een schoolsluiting.

“Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan”, reageert voorzitter van de PO-Raad Freddy Weima.

Het openhouden van scholen is niet alleen belangrijk om leerachterstanden te voorkomen, zegt een woordvoerster van de PO-Raad. “Ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is het superbelangrijk.”

Ook hogescholen zijn positief

Een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen reageert tegenover ANP dat het goed is dat het OMT het belang inziet van het fysiek openhouden van scholen. “Maar het besluit is nog niet definitief, we wachten met spanning af. We hopen dat het demissionair kabinet het advies overneemt.”

Ook Universiteiten van Nederland, voorheen VSNU, wijst op het belang om fysiek onderwijs te kunnen blijven geven. “Wij steunen het advies dus van harte”, zegt een woordvoerder van de universiteitenkoepel. Hij wijst erop dat studenten het de afgelopen periode erg zwaar hebben gehad. Dat gold vooral tijdens de laatste lockdown toen veel onderwijs online was. “Dus wij doen onze uiterste best om fysiek onderwijs veilig en verantwoord te kunnen blijven geven”, aldus de zegsman.

‘Het moet wel zo gezond mogelijk’

De Algemene Onderwijsbond (AOb) houdt ook het liefst de scholen open, maar vraagt zich wel af hoe werkbaar de situatie nog is. Scholen staan namelijk nu al voor grote problemen. “We willen het allemaal, maar het moet wel zo gezond mogelijk. De tijdbom blijft gewoon tikken”, reageert AOb-bestuurder Thijs Roovers. De bond hoopt dat het OMT zich ook uitspreekt over maatregelen om het onderwijs te helpen veilig open te blijven, zoals voorrang voor leraren bij een boosterprik, of het verbeteren van de ventilatie in schoolgebouwen.

‘Gebruik kinderen niet als breekijzer’

Kinderrechtenorganisatie UNICEF roept het kabinet op zich “tot het uiterste in te spannen om de scholen open te houden”. Het sluiten van scholen is volgens de organisatie “de slechtst denkbare oplossing in deze coronacrisis”. “Gebruik kinderen niet als breekijzer”, zegt directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland in een verklaring. “In deze crisis zien we dat de belangen van kinderen en tieners terugkerend ondergeschikt worden gemaakt aan andere belangen, zonder een deugdelijke onderbouwing. Terwijl we bij de ondertekening van het VN-Kinderrechtenverdrag afspraken dat, ook in tijden van crisis, de belangen van kinderen vooropstaan.”

LEES OOK: Ook schoolsluiting ligt op tafel: ‘Kabinet denkt niet proactief na over plan B’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer