main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 11:06

Ook schoolsluiting ligt op tafel: ‘Kabinet denkt niet proactief na over plan B’

De kans is groot dat de scholen weer op slot gaan, in een ultieme noodgreep om de explosieve stijging van het coronabesmettingen en ziekenhuisopnames tegen te gaan. Volgens Reshma Roopram, wethouder Zorg, Welzijn en Jeugd in Barendrecht, denkt het kabinet echter niet proactief genoeg na over een plan B. “Er moet flexibeler omgegaan worden met wet- en regelgeving.”

Dat de scholen mogelijk dicht moeten kan Roopram, kijkend naar het aantal besmettingen, nog begrijpen. “We moeten reeël zijn. Misschien dat het zelfs volgend jaar nog een keer moet, want we weten niet of het virus zich muteert”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Maar ik mis heel erg het meedenken over hoe we het dan zodanig gaan oplossen dat we die kinderen gedurende die periode ondersteunen”, vervolgt de wethouder. De overheid neemt keer op keer ‘ad hoc’ beslissingen waarbij niet nagedacht wordt over een Plan B, zegt zij.

Boosterprik voor docenten

Zo ligt er al een tijdje een verzoek vanuit het onderwijs om docenten snel te vaccineren met een boosterprik. “Daar wordt geen uitsluitsel over gegeven”, noemt ze als voorbeeld. “Misschien moeten er wel keuzes gemaakt worden die niet vanzelfsprekend zijn, zoals bijvoorbeeld het inkorten van vakanties.”

Want in het geval dat scholen maandag al moeten sluiten, is nog maar de vraag hoelang dat precies gaat duren. Daar maken ook schooldirecteuren en ouders zich zorgen over. “Over vier weken is de kerstvakantie. Dus doe je dat dan twee, drie of vier weken? Dan zijn ze straks zes weken misschien niet op school, en we zitten nog echt een beetje aan de start van het jaar”, zegt schooldirecteur Josette Groenewegen. “Dus kinderen gaan echt veel onderwijs missen.”

Dat er over dit soort mogelijkheden, zoals het verkorten van de kerstvakantie waardoor kinderen langer onderwijs kunnen volgen, niet wordt nagedacht, verbaast Roopram. “We hebben hier al bijna twee jaar mee te maken. Er wordt niet proactief over nagedacht.” En om dat soort beslissingen te maken, hebben scholen steun van de minister en het Rijk nodig, zegt Roopram.

Schooldirecteur Groenewegen is zelf absoluut geen voorstander van een schoolsluiting. “Als we kijken wat voor effect dat gaat hebben op de kinderen, maar ook op de ouders en op het personeel, dan zien we daar alleen maar nadelen.”

Sluiting slecht voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen loopt een deuk op wanneer ze niet naar school gaan, benadrukt Groenewegen. “Het ligt een beetje aan de thuissituatie. Of ouders überhaupt in staat zijn om te helpen met onderwijs of niet, of het misschien een heel klein druk huis is of dat ze er de ruimte hebben. Het wisselt per kind, maar online onderwijs thuis is echt niet voordelig”, besluit de schooldirecteur.

In het belang van de sociaal-emotionele ontwikkeling vindt Roopram dan ook dat kinderen en jongeren elkaar moeten kunnen blijven ontmoeten. Ook als de scholen dichtgaan. Daar schreef de wethouder eerder al, na de tweede lockdown, een brandbrief over.

Ook benadrukt de Barendrechtse wethouder dat er meer gekeken moet worden naar de regionale verschillen. “Ga met bestuurders in gesprek op lokaal niveau om te kijken hoe je daar op een goede manier invulling aan kunt geven. Niet alleen voor de komende twee weken, maar ook als er volgend jaar weer een lockdown komt.”

LEES OOK: Epidemioloog: ‘Lockdown is onvermijdelijk, kabinet grijpt te laat in’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer