main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 11:06

Ook schoolsluiting ligt op tafel: ‘Kabinet denkt niet proactief na over plan B’

De kans is groot dat de scholen weer op slot gaan, in een ultieme noodgreep om de explosieve stijging van het coronabesmettingen en ziekenhuisopnames tegen te gaan. Volgens Reshma Roopram, wethouder Zorg, Welzijn en Jeugd in Barendrecht, denkt het kabinet echter niet proactief genoeg na over een plan B. “Er moet flexibeler omgegaan worden met wet- en regelgeving.”

Dat de scholen mogelijk dicht moeten kan Roopram, kijkend naar het aantal besmettingen, nog begrijpen. “We moeten reeël zijn. Misschien dat het zelfs volgend jaar nog een keer moet, want we weten niet of het virus zich muteert”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Maar ik mis heel erg het meedenken over hoe we het dan zodanig gaan oplossen dat we die kinderen gedurende die periode ondersteunen”, vervolgt de wethouder. De overheid neemt keer op keer ‘ad hoc’ beslissingen waarbij niet nagedacht wordt over een Plan B, zegt zij.

Boosterprik voor docenten

Zo ligt er al een tijdje een verzoek vanuit het onderwijs om docenten snel te vaccineren met een boosterprik. “Daar wordt geen uitsluitsel over gegeven”, noemt ze als voorbeeld. “Misschien moeten er wel keuzes gemaakt worden die niet vanzelfsprekend zijn, zoals bijvoorbeeld het inkorten van vakanties.”

Want in het geval dat scholen maandag al moeten sluiten, is nog maar de vraag hoelang dat precies gaat duren. Daar maken ook schooldirecteuren en ouders zich zorgen over. “Over vier weken is de kerstvakantie. Dus doe je dat dan twee, drie of vier weken? Dan zijn ze straks zes weken misschien niet op school, en we zitten nog echt een beetje aan de start van het jaar”, zegt schooldirecteur Josette Groenewegen. “Dus kinderen gaan echt veel onderwijs missen.”

Dat er over dit soort mogelijkheden, zoals het verkorten van de kerstvakantie waardoor kinderen langer onderwijs kunnen volgen, niet wordt nagedacht, verbaast Roopram. “We hebben hier al bijna twee jaar mee te maken. Er wordt niet proactief over nagedacht.” En om dat soort beslissingen te maken, hebben scholen steun van de minister en het Rijk nodig, zegt Roopram.

Schooldirecteur Groenewegen is zelf absoluut geen voorstander van een schoolsluiting. “Als we kijken wat voor effect dat gaat hebben op de kinderen, maar ook op de ouders en op het personeel, dan zien we daar alleen maar nadelen.”

Sluiting slecht voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen loopt een deuk op wanneer ze niet naar school gaan, benadrukt Groenewegen. “Het ligt een beetje aan de thuissituatie. Of ouders überhaupt in staat zijn om te helpen met onderwijs of niet, of het misschien een heel klein druk huis is of dat ze er de ruimte hebben. Het wisselt per kind, maar online onderwijs thuis is echt niet voordelig”, besluit de schooldirecteur.

In het belang van de sociaal-emotionele ontwikkeling vindt Roopram dan ook dat kinderen en jongeren elkaar moeten kunnen blijven ontmoeten. Ook als de scholen dichtgaan. Daar schreef de wethouder eerder al, na de tweede lockdown, een brandbrief over.

Ook benadrukt de Barendrechtse wethouder dat er meer gekeken moet worden naar de regionale verschillen. “Ga met bestuurders in gesprek op lokaal niveau om te kijken hoe je daar op een goede manier invulling aan kunt geven. Niet alleen voor de komende twee weken, maar ook als er volgend jaar weer een lockdown komt.”

LEES OOK: Epidemioloog: ‘Lockdown is onvermijdelijk, kabinet grijpt te laat in’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer