main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 11:06

Ook schoolsluiting ligt op tafel: ‘Kabinet denkt niet proactief na over plan B’

De kans is groot dat de scholen weer op slot gaan, in een ultieme noodgreep om de explosieve stijging van het coronabesmettingen en ziekenhuisopnames tegen te gaan. Volgens Reshma Roopram, wethouder Zorg, Welzijn en Jeugd in Barendrecht, denkt het kabinet echter niet proactief genoeg na over een plan B. “Er moet flexibeler omgegaan worden met wet- en regelgeving.”

Dat de scholen mogelijk dicht moeten kan Roopram, kijkend naar het aantal besmettingen, nog begrijpen. “We moeten reeël zijn. Misschien dat het zelfs volgend jaar nog een keer moet, want we weten niet of het virus zich muteert”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Maar ik mis heel erg het meedenken over hoe we het dan zodanig gaan oplossen dat we die kinderen gedurende die periode ondersteunen”, vervolgt de wethouder. De overheid neemt keer op keer ‘ad hoc’ beslissingen waarbij niet nagedacht wordt over een Plan B, zegt zij.

Boosterprik voor docenten

Zo ligt er al een tijdje een verzoek vanuit het onderwijs om docenten snel te vaccineren met een boosterprik. “Daar wordt geen uitsluitsel over gegeven”, noemt ze als voorbeeld. “Misschien moeten er wel keuzes gemaakt worden die niet vanzelfsprekend zijn, zoals bijvoorbeeld het inkorten van vakanties.”

Want in het geval dat scholen maandag al moeten sluiten, is nog maar de vraag hoelang dat precies gaat duren. Daar maken ook schooldirecteuren en ouders zich zorgen over. “Over vier weken is de kerstvakantie. Dus doe je dat dan twee, drie of vier weken? Dan zijn ze straks zes weken misschien niet op school, en we zitten nog echt een beetje aan de start van het jaar”, zegt schooldirecteur Josette Groenewegen. “Dus kinderen gaan echt veel onderwijs missen.”

Dat er over dit soort mogelijkheden, zoals het verkorten van de kerstvakantie waardoor kinderen langer onderwijs kunnen volgen, niet wordt nagedacht, verbaast Roopram. “We hebben hier al bijna twee jaar mee te maken. Er wordt niet proactief over nagedacht.” En om dat soort beslissingen te maken, hebben scholen steun van de minister en het Rijk nodig, zegt Roopram.

Schooldirecteur Groenewegen is zelf absoluut geen voorstander van een schoolsluiting. “Als we kijken wat voor effect dat gaat hebben op de kinderen, maar ook op de ouders en op het personeel, dan zien we daar alleen maar nadelen.”

Sluiting slecht voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen loopt een deuk op wanneer ze niet naar school gaan, benadrukt Groenewegen. “Het ligt een beetje aan de thuissituatie. Of ouders überhaupt in staat zijn om te helpen met onderwijs of niet, of het misschien een heel klein druk huis is of dat ze er de ruimte hebben. Het wisselt per kind, maar online onderwijs thuis is echt niet voordelig”, besluit de schooldirecteur.

In het belang van de sociaal-emotionele ontwikkeling vindt Roopram dan ook dat kinderen en jongeren elkaar moeten kunnen blijven ontmoeten. Ook als de scholen dichtgaan. Daar schreef de wethouder eerder al, na de tweede lockdown, een brandbrief over.

Ook benadrukt de Barendrechtse wethouder dat er meer gekeken moet worden naar de regionale verschillen. “Ga met bestuurders in gesprek op lokaal niveau om te kijken hoe je daar op een goede manier invulling aan kunt geven. Niet alleen voor de komende twee weken, maar ook als er volgend jaar weer een lockdown komt.”

LEES OOK: Epidemioloog: ‘Lockdown is onvermijdelijk, kabinet grijpt te laat in’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Code geel in zuiden en noordoosten vanwege onweer

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in