main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2021 — 12:53

Zorgmedewerkers Radboudumc vragen in filmpje om hulp: ‘Laat dit zien in reclameblokken’

Topartsen van het Radboudumc in Nijmegen vragen in een filmpje dat veelvuldig gedeeld wordt op sociale media, om hulp. Ze geven aan dat hun ziekenhuis overstroomt en dat ze bang zijn straks niet meer iedereen te kunnen helpen. CDA-Kamerlid Anne Kuik zou graag zien dat filmpjes als deze op de televisie in de reclameblokken worden uitgezonden, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het laat zien: we kunnen niet verslappen. Het is nodig, er is urgentie”, zegt Kuik. Wat de CDA’er betreft komen er ook veel vaker mensen in beeld die op de intensive cares zijn beland door het coronavirus. “De mensen die niet gevaccineerd zijn en daardoor ziek zijn geworden. Als die mensen hun verhaal willen doen, om ook het zorgpersoneel daarmee te ontlasten: die urgentie moet duidelijk naar voren komen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

De video van het Radboudumc kwam ook bij oud PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, te gast in Goedemorgen Nederland, binnen. “Ik ben een fervent kijker van de persconferenties en ik probeer me natuurlijk aan de regels te houden. Maar dat filmpje deed wel iets anders”, zegt ze. “Dat maakt het ineens invoelbaar, de urgentie. Ik denk dat het een hele mooie manier is om nog meer mensen te bereiken, maar ook meer mensen te overtuigen.”

‘Hoe bereik je die groep?’

Bij dat laatste zet kinderarts en lid van het Outbreak Management Team Karoly Illy zijn vraagtekens. De groep mensen die nog niet gevaccineerd is is vaak juist via de ‘bekende kanalen’ lastig te bereiken, zegt hij. “Die mensen kijken waarschijnlijk niet naar de persconferentie”, zegt hij. “Hoe bereiken we de groep die er zo in zit? Die kijken naar andere dingen en hebben andere media tot hun beschikking.”

Zelf juicht hij daarom lokale initiatieven toe, zoals in Rotterdam en andere grote steden. “Waarbij echt de wijk in wordt gegaan, en in moskeeën”, noemt hij als voorbeeld. Zelf werkt Illy in een ziekenhuis aan de rand van de Biblebelt. “Met ieder kind boven de 12 jaar praat ik over vaccineren. Ook met kinderen die uit een gereformeerde omgeving komen. En zo’n persoonlijk gesprek heeft effect”, zegt hij.

LEES OOK: OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer