Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zorgmedewerkers Radboudumc vragen in filmpje om hulp: ‘Laat dit zien in reclameblokken’

Redactie

Topartsen van het Radboudumc in Nijmegen vragen in een filmpje dat veelvuldig gedeeld wordt op sociale media, om hulp. Ze geven aan dat hun ziekenhuis overstroomt en dat ze bang zijn straks niet meer iedereen te kunnen helpen. CDA-Kamerlid Anne Kuik zou graag zien dat filmpjes als deze op de televisie in de reclameblokken worden uitgezonden, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Het laat zien: we kunnen niet verslappen. Het is nodig, er is urgentie", zegt Kuik. Wat de CDA'er betreft komen er ook veel vaker mensen in beeld die op de intensive cares zijn beland door het coronavirus. "De mensen die niet gevaccineerd zijn en daardoor ziek zijn geworden. Als die mensen hun verhaal willen doen, om ook het zorgpersoneel daarmee te ontlasten: die urgentie moet duidelijk naar voren komen."

Tekst gaat verder onder de tweet.

De video van het Radboudumc kwam ook bij oud PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, te gast in Goedemorgen Nederland, binnen. "Ik ben een fervent kijker van de persconferenties en ik probeer me natuurlijk aan de regels te houden. Maar dat filmpje deed wel iets anders", zegt ze. "Dat maakt het ineens invoelbaar, de urgentie. Ik denk dat het een hele mooie manier is om nog meer mensen te bereiken, maar ook meer mensen te overtuigen."

'Hoe bereik je die groep?'

Bij dat laatste zet kinderarts en lid van het Outbreak Management Team Karoly Illy zijn vraagtekens. De groep mensen die nog niet gevaccineerd is is vaak juist via de 'bekende kanalen' lastig te bereiken, zegt hij. "Die mensen kijken waarschijnlijk niet naar de persconferentie", zegt hij. "Hoe bereiken we de groep die er zo in zit? Die kijken naar andere dingen en hebben andere media tot hun beschikking."

Zelf juicht hij daarom lokale initiatieven toe, zoals in Rotterdam en andere grote steden. "Waarbij echt de wijk in wordt gegaan, en in moskeeën", noemt hij als voorbeeld. Zelf werkt Illy in een ziekenhuis aan de rand van de Biblebelt. "Met ieder kind boven de 12 jaar praat ik over vaccineren. Ook met kinderen die uit een gereformeerde omgeving komen. En zo'n persoonlijk gesprek heeft effect", zegt hij.

LEES OOK: OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau