De deskundigen benadrukken verder dat de coronapas sowieso alleen een middel is “om risico’s te beperken bij opening van sectoren en géén maatregel is om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden”. Dat kan volgens het OMT alleen via de basisregels en algemene coronamaatregelen.

Ondernemers willen vooral duidelijkheid

Ondernemers zijn het er niet over eens of een 2G-systeem ingevoerd moet worden, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er zijn ondernemers die zeggen: alles is beter dan een volledige lockdown, als dat mogelijk de volgende stap is. Er zijn ook ondernemers die zeggen: hoe moet ik dat straks gaan doen aan de deur? Moet ik mensen weigeren?”

“Ik denk dat de meeste ondernemers zeggen: wij willen gewoon open, want we willen omzet maken. En dat willen ze op een gezonde manier doen”, zegt Vonhof. Hij pleit in ieder geval voor “fatsoenlijke” compensatie voor “iedere maatregel die ondernemers raakt in hun voortbestaan en omzet”.

Ook is het volgens hem belangrijk dat duidelijk is wat er wordt gevraagd van ondernemers. “Dit wetsvoorstel is door de Raad van State beoordeeld en die zegt dat in het wetsvoorstel bijvoorbeeld niet is geregeld wanneer er sprake is van een hoogrisico-omgeving. Ze zeggen zelfs dat het onduidelijk is wanneer 2G precies mogelijk wordt en wat er van ondernemers wordt verwacht.”

Volgens Vonhof is het belangrijk dat Den Haag maatregelen goed communiceert met ondernemers. “Hoe ziet u dat dan? Wat verwacht u van ondernemers en wat zijn de consequenties? Dat vind ik belangrijk”, aldus Vonhof.

Wetsvoorstel 2G naar Kamer

Het wetsvoorstel voor een 2G-systeem is af.  Demissionair zorgminister Hugo de Jonge stuurde het wetsvoorstel waarin het 2G-systeem wordt vastgelegd maandagavond naar de Kamer. Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen.

LEES OOK: Kabinet wil 2G-maatregel kunnen invoeren voor onder meer horeca, evenementen en cultuur