main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 november 2021 — 10:16

Is er voldoende draagvlak voor 2G-beleid? ‘Hier moet fundamenteel debat over worden gevoerd’

Gaan we naar een 1G, 2G of blijven we bij een 3G-samenleving? Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag samen voor overleg over het coronabeleid, en mogelijk komen zij vandaag met een advies voor het kabinet. Wierd Duk, verslaggever voor De Telegraaf, betwijfelt of er voldoende draagvlak is voor een 2G-beleid. “Je moet je afvragen hoe elastisch die samenleving nog is.” Ook vreest hij voor verdere polarisatie van de samenleving.

“Ik merk dat heel veel mensen die tot nog toe dat kabinetsbeleid, soms met enige argwaan, wel steunden, hier de grens trekken. Mensen die zeggen: het is niet de bedoeling dat de samenleving zodanig gespleten wordt”, zegt Duk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Moeilijk om die mensen nog bij beleid te betrekken’

Volgens Duk heeft het kabinet in het beleid dat het de afgelopen twee jaar voerde te weinig delen van de samenleving meegenomen. “En als je dan uiteindelijk in crisissituatie raakt, moet je hele ingrijpende maatregelen gaan nemen, waar geen draagvlak meer voor is”, zegt hij.

“Een deel van deze mensen wordt ook nog eens opgehitst door bepaalde partijen, laten we zeggen ‘sekteleiders’, die we tegenwoordig ook in de Nederlandse samenleving hebben”, zegt Duk. “Dan is het heel moeilijk om die mensen nog bij dit beleid te betrekken. Zij hebben heel veel argwaan opgebouwd ten opzichte van het kabinet, maar ook ten opzichte van de media.”

Maar niet alleen mensen zonder prik zijn tegen een 2G-beleid, zegt Duk. “Ook mensen die dubbel gevaccineerd zijn zeggen dat ze dit niet willen, omdat dit principieel raakt aan onze burgerrechten, en aan de grondrechten van de Nederlandse samenleving.”

Fundamenteel debat

Volgens Duk moet er dan ook een fundamenteel debat over deze maatregelen worden gevoerd waaruit blijkt dat er een brede acceptatie is voor zo’n 2G-maatregel. “Dat is niet gebeurd, en deze mensen ervaren dat als uitsluiting.”

VVD en D66 zijn de enige partijen in de Kamer die steun geven aan het 2G-systeem. Daarbij krijg je alleen een QR-code als je genezen of gevaccineerd bent. Partijen als de ChristenUnie en GroenLinks zien meer in een 1G-beleid, waarbij iedereen getest moeten worden voor toegang.

“Een 1G-beleid is rechtvaardiger”, zegt ook Duk. “We kunnen wel zeggen dat mensen die zich niet laten vaccineren het niet bij het juiste eind hebben. Dat we die ‘moeten opvoeden’ en bijna dwingen om zich te laten vaccineren. Maar dat gaan ze niet doen. Dus wat wil je dan? Veel mensen zijn daar principieel over”, zegt de journalist.

‘Polarisatie niet aanjagen’

Bovendien moet de politiek waken voor een verdere polarisatie van de samenleving, zegt Duk. “Daar moet de politiek ook rekening mee houden. Die polarisatie moet je niet aanjagen, maar proberen te kalmeren om de samenleving weer op het spoor van de coronabestrijding te krijgen”, zegt hij. “Je moet proberen een oplossing te vinden waar ook deze mensen zich in kunnen vinden. Waar ook deze mensen van denken: dat is een rechtvaardige oplossing.”

Dat het OMT vandaag samenkomt garandeert niet dat de expertclub ook vandaag met advies komt. Het kabinet kijkt op 3 december wat het effect is geweest van de coronamaatregelen die vanaf afgelopen zaterdag zijn ingevoerd.

LEES OOK: Basisscholen langer dicht rond Kerstmis, stellen experts: ‘Week is te overzien maar alsjeblieft niet langer’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier