main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 november 2021 — 10:16

Is er voldoende draagvlak voor 2G-beleid? ‘Hier moet fundamenteel debat over worden gevoerd’

Gaan we naar een 1G, 2G of blijven we bij een 3G-samenleving? Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag samen voor overleg over het coronabeleid, en mogelijk komen zij vandaag met een advies voor het kabinet. Wierd Duk, verslaggever voor De Telegraaf, betwijfelt of er voldoende draagvlak is voor een 2G-beleid. “Je moet je afvragen hoe elastisch die samenleving nog is.” Ook vreest hij voor verdere polarisatie van de samenleving.

“Ik merk dat heel veel mensen die tot nog toe dat kabinetsbeleid, soms met enige argwaan, wel steunden, hier de grens trekken. Mensen die zeggen: het is niet de bedoeling dat de samenleving zodanig gespleten wordt”, zegt Duk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Moeilijk om die mensen nog bij beleid te betrekken’

Volgens Duk heeft het kabinet in het beleid dat het de afgelopen twee jaar voerde te weinig delen van de samenleving meegenomen. “En als je dan uiteindelijk in crisissituatie raakt, moet je hele ingrijpende maatregelen gaan nemen, waar geen draagvlak meer voor is”, zegt hij.

“Een deel van deze mensen wordt ook nog eens opgehitst door bepaalde partijen, laten we zeggen ‘sekteleiders’, die we tegenwoordig ook in de Nederlandse samenleving hebben”, zegt Duk. “Dan is het heel moeilijk om die mensen nog bij dit beleid te betrekken. Zij hebben heel veel argwaan opgebouwd ten opzichte van het kabinet, maar ook ten opzichte van de media.”

Maar niet alleen mensen zonder prik zijn tegen een 2G-beleid, zegt Duk. “Ook mensen die dubbel gevaccineerd zijn zeggen dat ze dit niet willen, omdat dit principieel raakt aan onze burgerrechten, en aan de grondrechten van de Nederlandse samenleving.”

Fundamenteel debat

Volgens Duk moet er dan ook een fundamenteel debat over deze maatregelen worden gevoerd waaruit blijkt dat er een brede acceptatie is voor zo’n 2G-maatregel. “Dat is niet gebeurd, en deze mensen ervaren dat als uitsluiting.”

VVD en D66 zijn de enige partijen in de Kamer die steun geven aan het 2G-systeem. Daarbij krijg je alleen een QR-code als je genezen of gevaccineerd bent. Partijen als de ChristenUnie en GroenLinks zien meer in een 1G-beleid, waarbij iedereen getest moeten worden voor toegang.

“Een 1G-beleid is rechtvaardiger”, zegt ook Duk. “We kunnen wel zeggen dat mensen die zich niet laten vaccineren het niet bij het juiste eind hebben. Dat we die ‘moeten opvoeden’ en bijna dwingen om zich te laten vaccineren. Maar dat gaan ze niet doen. Dus wat wil je dan? Veel mensen zijn daar principieel over”, zegt de journalist.

‘Polarisatie niet aanjagen’

Bovendien moet de politiek waken voor een verdere polarisatie van de samenleving, zegt Duk. “Daar moet de politiek ook rekening mee houden. Die polarisatie moet je niet aanjagen, maar proberen te kalmeren om de samenleving weer op het spoor van de coronabestrijding te krijgen”, zegt hij. “Je moet proberen een oplossing te vinden waar ook deze mensen zich in kunnen vinden. Waar ook deze mensen van denken: dat is een rechtvaardige oplossing.”

Dat het OMT vandaag samenkomt garandeert niet dat de expertclub ook vandaag met advies komt. Het kabinet kijkt op 3 december wat het effect is geweest van de coronamaatregelen die vanaf afgelopen zaterdag zijn ingevoerd.

LEES OOK: Basisscholen langer dicht rond Kerstmis, stellen experts: ‘Week is te overzien maar alsjeblieft niet langer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer