Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ondernemers vrezen uitbreiding coronapas: ‘Al tien leden die abonnement stop willen zetten’

Peter Visser

Ondernemers vrezen omzet mis te lopen door de uitbreiding van de coronapas. Het wordt vanaf zaterdag verplicht om die op meer plekken te tonen, zoals in musea, zwembaden, buitenterrassen en op amateursportvelden. Dat bleek dinsdag tijdens de persconferentie van het demissionair kabinet over de coronamaatregelen.

Het zogeheten coronatoegangsbewijs, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn óf een recente coronabesmetting hebben doorgemaakt, moet ook in sportscholen worden getoond. "Het is niet haalbaar", zegt sportschoolondernemer Tim Buijs in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij dreigt leden te verliezen. "Ik heb mensen vanochtend nog gesproken. Zij zeggen: Tim, wij komen elke dag. Maar als je niet gevaccineerd bent, moet je je voor elke dag laten testen. In totaal hebben we al tien of meer telefoontjes gehad van leden die hun abonnement stop willen zetten."

Buijs vreest dat er opnieuw een "zware tijd" te wachten staat. "We hadden veel vet op de botten, maar langzaam wordt het steeds minder." De compensatie vanuit het Rijk is volgens hem niet voldoende. "Wat de overheid geeft is heel weinig."

'Het kost leden en leden is geld'

Volgens voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof is het de teneur in meer sectoren. "Er is teleurstelling dat we weer maatregelen moeten nemen, maar ook over het niet kunnen overzien van de effecten. En daarnaast zijn er de kosten die je moet maken. Zo'n sportschoolhouder zal iemand aan de deur moeten zetten die de coronapas scant."

Vonhof vreest dat ondernemers het flink in hun portemonnee gaan voelen. "Uiteindelijk kost het leden en leden is geld." Ook is er volgens hem te weinig personeel om de scans aan de deur uit te voeren. "En als je het op een andere manier zou willen doen, met handhaving: we hebben boa's tekort, politie tekort... De ondernemer moet dus poortwachter spelen en Nederland veilig houden, maar heeft grote zorgen over zijn bedrijfsvoering."

Ondernemers dreigen namelijk omzet mis te lopen, waarschuwt Vonhof. Hij hoopt dat het demissionaire kabinet zich "goed realiseert" dat het "veel vraagt" van ondernemers. "De uitvoering van deze controles kost geld. Maar het gaat ook echt om omzetkosten. We gaan het mooiste seizoen in voor de detailhandel. Stel je nou eens voor dat mensen straks ook bij de winkel die pas moeten tonen en niet naar binnen gaan."

Demissionaire kabinet speelt geen open kaart

Hij vermoedt ook dat het demissionaire kabinet geen open kaart speelt over de reden om de coronapas breder in te zetten. "Ik begrijp dat dit misschien het enige alternatief is voor nog verdergaande maatregelen, een lockdown, dat de sportschool op slot moet. Dat willen we niet. Maar ik vind het lastig om hier een logisch verhaal van te maken. Tenzij men mij uitlegt dat ze dit doen om mensen die niet gevaccineerd zijn aan te moedigen het toch te doen."

Ondernemers hechten waarde aan transparantie, denkt Vonhof. "Het begint ermee dat de overheid duidelijk maakt waarom en waar beleid vandaan komt. Dit ziet eruit als hooi en gras." Zo begrijpt hij dat het tonen van een coronapas in een museum wenselijk is, als het om een binnenruimte gaat. Maar dat de pas ook nodig is voor bijvoorbeeld de dierentuin, stuit op zijn onbegrip. "Buiten was goed. Volgens mij blijkt dat ook uit alle cijfers. Dus waarom is dat nu anders?"

Kamer debatteert over coronamaatregelen

De Tweede Kamer buigt zich vandaag over de nieuwe coronamaatregelen die het demissionair kabinet dinsdag aankondigde. In het debat dat woensdagmiddag begint moet blijken of er voldoende steun is voor de maatregelen die het kabinet mogelijk volgende week wil inzetten, als de stijging in de ziekenhuisbezetting geen halt wordt toegeroepen.

Volgens parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits ligt verdere uitbreiding van de coronapas "erg lastig". In de Tweede Kamer is er volgens haar veel verzet. "In de rondjes die ik eerder heb gemaakt merkte ik heel veel weerstand. Dat was al zo bij de invoering van de coronapas, dus het is niet zo dat de uitbreiding makkelijk ligt. De meeste partijen zeggen: we wachten af hoe het debat gaat."

LEES OOK: Horeca niet blij met QR-code voor terras: ‘Onnodige maatregel’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau