main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 november 2021 — 08:41

Horeca niet blij met QR-code voor terras: ‘Onnodige maatregel’

De horeca is niet blij dat ook mensen die buiten op een terras willen zitten vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. De nieuwe maatregel werd dinsdagavond op de persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte. “Het is een onnodige maatregel”, zegt voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het was al verplicht om een QR-code te tonen om in de horeca binnen plaats te nemen, behalve als iets wordt afgehaald. Volgens Rutte wordt het de komende maanden kouder en zullen er toch vaker bewegingen zijn van buiten naar binnen. Ook al hebben veel terrassen terrasverwarmers geplaatst, dan zal die grens tussen buiten en binnen toch vervagen, stelde hij.

Maar Willemsen noemt het “een zeer ingrijpende maatregel die ons weer een hoop omzet gaat kosten”. “We hebben becijferd dat de huidige maatregelen al zo’n 350 miljoen euro extra omzet kosten, zonder dat de pas op het terras gold. En het verbazingwekkende is dat tot gisteren iedereen het erover eens was dat met drie zijden open een terras een volledig veilige plek is.”

En ondanks dat de tempraturen dalen “wordt het terras veel gebruikt”, zegt Willemsen. “Daarbij zijn wij een gastvrijheidsbranche voor iedereen, dus ook voor mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn, kunnen wij daar ontvangen. Het is wat ons betreft een onnodige maatregel, die toch zeer beperkend is, ook voor de omzet.”

‘Maatregel niet onderbouwd’

Het demissionaire kabinet beargumenteerde liever ongevaccineerden te beperken dan de horeca weer te moeten sluiten. Willemsen: “Wij zitten helemaal niet te wachten op een sluiting, maar op dit moment is 4,5 procent van de besmettingen volgens de RIVM-rapportages te herleiden naar de horeca. Dan denk ik dat wij al een hele goede bijdrage leveren.”

Volgens de horecavoorman is de nieuwe maatregel “een zwaardere last voor ondernemers”. “Terwijl men ook de gasten zou moeten oproepen om hieraan mee te werken.” Ook noemt hij de stap naar het terras “een opnieuw niet onderbouwde maatregel van de overheid”.

MKB-voorman: ‘kabinet niet transparant’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof is het met Willemsen eens. “Deze begrijp ik ook niet”, doelt hij op de maatregel. Hij vindt het demissionaire kabinet niet transparant. “Ik vind dat je expliciet moet zijn en zeggen: we willen het onaantrekkelijk maken om niet gevaccineerd te zijn. Als dat de gedachte erachter is, wees daar dan helder in.”

“Geef de boodschap en laat niet de horecaondernemer in ongewis”, benadrukt Vonhof. “Die is al poortwachter bij de voordeur. Het kost je gewoon een medewerker en het kost je ook klanten. Een deel van die klanten ging nu op het terras. Het is mij verteld dat in de buitenlucht de overdracht vrijwel nihil is. Dus het is een veilige plek.”

“Ik vraag me af of je de verantwoordelijkheid niet veel te veel neerlegt bij de ondernemer als je niet transparant en eerlijk bent over wat je ermee beoogt”, aldus Vonhof.

LEES OOK: Zwembaden moeten ook naar QR-code gaan vragen: ‘Niet meewerken aan beleid dat vaccineren motiveert’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in