main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 november 2021 — 08:41

Horeca niet blij met QR-code voor terras: ‘Onnodige maatregel’

De horeca is niet blij dat ook mensen die buiten op een terras willen zitten vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. De nieuwe maatregel werd dinsdagavond op de persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte. “Het is een onnodige maatregel”, zegt voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het was al verplicht om een QR-code te tonen om in de horeca binnen plaats te nemen, behalve als iets wordt afgehaald. Volgens Rutte wordt het de komende maanden kouder en zullen er toch vaker bewegingen zijn van buiten naar binnen. Ook al hebben veel terrassen terrasverwarmers geplaatst, dan zal die grens tussen buiten en binnen toch vervagen, stelde hij.

Maar Willemsen noemt het “een zeer ingrijpende maatregel die ons weer een hoop omzet gaat kosten”. “We hebben becijferd dat de huidige maatregelen al zo’n 350 miljoen euro extra omzet kosten, zonder dat de pas op het terras gold. En het verbazingwekkende is dat tot gisteren iedereen het erover eens was dat met drie zijden open een terras een volledig veilige plek is.”

En ondanks dat de tempraturen dalen “wordt het terras veel gebruikt”, zegt Willemsen. “Daarbij zijn wij een gastvrijheidsbranche voor iedereen, dus ook voor mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn, kunnen wij daar ontvangen. Het is wat ons betreft een onnodige maatregel, die toch zeer beperkend is, ook voor de omzet.”

‘Maatregel niet onderbouwd’

Het demissionaire kabinet beargumenteerde liever ongevaccineerden te beperken dan de horeca weer te moeten sluiten. Willemsen: “Wij zitten helemaal niet te wachten op een sluiting, maar op dit moment is 4,5 procent van de besmettingen volgens de RIVM-rapportages te herleiden naar de horeca. Dan denk ik dat wij al een hele goede bijdrage leveren.”

Volgens de horecavoorman is de nieuwe maatregel “een zwaardere last voor ondernemers”. “Terwijl men ook de gasten zou moeten oproepen om hieraan mee te werken.” Ook noemt hij de stap naar het terras “een opnieuw niet onderbouwde maatregel van de overheid”.

MKB-voorman: ‘kabinet niet transparant’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof is het met Willemsen eens. “Deze begrijp ik ook niet”, doelt hij op de maatregel. Hij vindt het demissionaire kabinet niet transparant. “Ik vind dat je expliciet moet zijn en zeggen: we willen het onaantrekkelijk maken om niet gevaccineerd te zijn. Als dat de gedachte erachter is, wees daar dan helder in.”

“Geef de boodschap en laat niet de horecaondernemer in ongewis”, benadrukt Vonhof. “Die is al poortwachter bij de voordeur. Het kost je gewoon een medewerker en het kost je ook klanten. Een deel van die klanten ging nu op het terras. Het is mij verteld dat in de buitenlucht de overdracht vrijwel nihil is. Dus het is een veilige plek.”

“Ik vraag me af of je de verantwoordelijkheid niet veel te veel neerlegt bij de ondernemer als je niet transparant en eerlijk bent over wat je ermee beoogt”, aldus Vonhof.

LEES OOK: Zwembaden moeten ook naar QR-code gaan vragen: ‘Niet meewerken aan beleid dat vaccineren motiveert’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer