main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 november 2021 — 08:41

Horeca niet blij met QR-code voor terras: ‘Onnodige maatregel’

De horeca is niet blij dat ook mensen die buiten op een terras willen zitten vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. De nieuwe maatregel werd dinsdagavond op de persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte. “Het is een onnodige maatregel”, zegt voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het was al verplicht om een QR-code te tonen om in de horeca binnen plaats te nemen, behalve als iets wordt afgehaald. Volgens Rutte wordt het de komende maanden kouder en zullen er toch vaker bewegingen zijn van buiten naar binnen. Ook al hebben veel terrassen terrasverwarmers geplaatst, dan zal die grens tussen buiten en binnen toch vervagen, stelde hij.

Maar Willemsen noemt het “een zeer ingrijpende maatregel die ons weer een hoop omzet gaat kosten”. “We hebben becijferd dat de huidige maatregelen al zo’n 350 miljoen euro extra omzet kosten, zonder dat de pas op het terras gold. En het verbazingwekkende is dat tot gisteren iedereen het erover eens was dat met drie zijden open een terras een volledig veilige plek is.”

En ondanks dat de tempraturen dalen “wordt het terras veel gebruikt”, zegt Willemsen. “Daarbij zijn wij een gastvrijheidsbranche voor iedereen, dus ook voor mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn, kunnen wij daar ontvangen. Het is wat ons betreft een onnodige maatregel, die toch zeer beperkend is, ook voor de omzet.”

‘Maatregel niet onderbouwd’

Het demissionaire kabinet beargumenteerde liever ongevaccineerden te beperken dan de horeca weer te moeten sluiten. Willemsen: “Wij zitten helemaal niet te wachten op een sluiting, maar op dit moment is 4,5 procent van de besmettingen volgens de RIVM-rapportages te herleiden naar de horeca. Dan denk ik dat wij al een hele goede bijdrage leveren.”

Volgens de horecavoorman is de nieuwe maatregel “een zwaardere last voor ondernemers”. “Terwijl men ook de gasten zou moeten oproepen om hieraan mee te werken.” Ook noemt hij de stap naar het terras “een opnieuw niet onderbouwde maatregel van de overheid”.

MKB-voorman: ‘kabinet niet transparant’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof is het met Willemsen eens. “Deze begrijp ik ook niet”, doelt hij op de maatregel. Hij vindt het demissionaire kabinet niet transparant. “Ik vind dat je expliciet moet zijn en zeggen: we willen het onaantrekkelijk maken om niet gevaccineerd te zijn. Als dat de gedachte erachter is, wees daar dan helder in.”

“Geef de boodschap en laat niet de horecaondernemer in ongewis”, benadrukt Vonhof. “Die is al poortwachter bij de voordeur. Het kost je gewoon een medewerker en het kost je ook klanten. Een deel van die klanten ging nu op het terras. Het is mij verteld dat in de buitenlucht de overdracht vrijwel nihil is. Dus het is een veilige plek.”

“Ik vraag me af of je de verantwoordelijkheid niet veel te veel neerlegt bij de ondernemer als je niet transparant en eerlijk bent over wat je ermee beoogt”, aldus Vonhof.

LEES OOK: Zwembaden moeten ook naar QR-code gaan vragen: ‘Niet meewerken aan beleid dat vaccineren motiveert’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer