main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 november 2021 — 12:12

Zwembaden moeten ook naar QR-code gaan vragen: ‘Niet meewerken aan beleid dat vaccineren motiveert’

Ook de zwemwereld wordt getroffen door de strengere coronamaatregelen die dinsdagavond worden aangekondigd. Zwembaden moet vanaf vrijdag gaan vragen naar de QR-code. “Wij begrijpen dat er wat moet gebeuren en begrijpen ook de bezorgdheid bij de overheid”, vertelt voorzitter Shiva de Winter van Stichting Water- & Zwemveiligheid in Goedemorgen Nederland. “Maar wij gaan niet meewerken aan een beleid waar gemotiveerd wordt om te vaccineren en waar de kinderen uiteindelijk de dupe zijn.”

Volgens De Winter is dat niet de taak van de zwembaden. “We zijn wel bereid om de anderhalve meter in het pand terug te brengen en daarnaast ook nog de mondkapjesplicht te doen. En één ouderbegeleider mee waardoor je nog veiliger in het zwembad bent. Veiliger met alleen de QR-code.”

Bij de coronapersconferentie wordt aangekondigd dat mondkapjes in publieke binnenruimtes verplicht gaan worden. Ook wordt erover gesproken deze mogelijk weer te gaan verplichten in winkels zoals de supermarkt. Meer sectoren moeten ook gaan vragen naar de QR-code zoals musea, pretparken, dierentuinen, sportscholen en dus ook zwembaden.

‘Het kost je geld’

Ook horecaondernemer Letty Wuijts heeft ooit overwogen zich niet aan de regels te houden. “Het kost je geld. Je wil wel meedoen maar je probeert altijd te kijken naar wat de consequenties zijn. Dan probeer je een middenweg te vinden maar soms moet je wel. Die overweging is heel lastig. Ook voor je personeel, je gasten en je bedrijfsvoering. Dat zijn wel drie dingen die je in overweging neemt.”

Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft wel begrip voor deze ongehoorzaamheid. “Toch wel, maar ik zou wel willen adviseren om de wetten na te komen. Vooral deze wetten. Het is een enorm complex vraagstuk maar toch zou het heel fijn zijn als iedereen die wetten in acht neemt. Toch zie je meteen heel snel resultaat. Dan kunnen die maatregelen weer verzwakt of afgeschaft worden.”

‘Daar ben ik nu ook bang voor’

Hoe lang de maatregelen gaan duren is niet duidelijk en dat brengt ook veel onzekerheid met zich mee, beaamt Wuijts. “Eerst komt er de persconferentie en dan geven ze wat maatregelen of beperkingen en dat merk je al toch gauw dat wat ze op dat moment hebben gezegd, twee weken later wordt aangescherpt en daar ben ik nu dus ook bang voor.”

LEES OOK: Coronapas wordt verplicht in sportscholen: ‘Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer