Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’
Patrick Noordoven werd in 1980 als Braziliaanse baby illegaal geadopteerd. Met valse getuigen deden zijn adoptieouders in Brazilië én Nederland aangifte van de geboorte van hun ‘eigen kind’. Toen Patrick hierachter kwam, voelde hij zich bedrogen. “Je mist ownership van je identiteit omdat je niet weet wat er met je is gebeurd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Sindsdien vecht hij ervoor om te zorgen dat dit andere adoptiekinderen niet meer kan overkomen.
Als onderdeel van die strijd sleept Patrick zijn adoptieouders in 2017 voor de rechter. Jarenlang hielden ze informatie achter over zijn illegale adoptie, wat de zoektocht naar zijn biologische familie, en daarmee naar zijn eigen identiteit, alleen maar bemoeilijkte. “Ik wist vrijwel niks anders dan dat ik in 1980, rond februari geboren was in São Paulo”, vertelt hij.
En dat gebrek aan belangrijke informatie veroorzaakt veel pijn. “Dat gaat gepaard met veel emotie”, zegt Patrick. “Dat beleeft elke geadopteerde anders, maar ik denk dat ‘verbitterd zijn’ wel een algemene term is die toepasselijk is.”
Door alles wat hij heeft meegemaakt is Patrick rechtswetenschappen gaan studeren. Hij geeft lezingen en heeft een NGO opgericht voor slachtoffers van adoptie. Hij is zich ervan bewust dat wat hij heeft meegemaakt nog steeds kan gebeuren en ook nog steeds gebeurt.
Verplicht en verifieerbaar geboortebewijs
Om die reden vindt Patrick dat een geboorteakte alleen uitgegeven zou mogen worden op basis van de biologische gegevens van een kind. Zo wil hij dat er meerdere getuigenverklaringen worden overlegd waaruit blijkt dat een moeder zwanger is geweest en dat geboorte heeft plaatsgevonden. Ook wil hij dat DNA-afname bij tenminste moeder en baby na de geboorte bespreekbaar wordt gemaakt. “Dat gebeurt niet op dit moment, en daar heeft niemand zich tot nu toe voor ingezet, op geen enkel niveau. Anders dan een enkele activist zoals ik, en ik hoop dat daar nu verandering in komt.”
Daar willen Stichting Fiom, Defence for Children en de voormalig speciale VN-rapporteur kinderhandel Maud de Boer-Buquicchio zich ook voor inzetten, zo melden ze aan de WNL-podcast. De instanties stellen dat de huidige vorm van geboorteaangifte de deur wagenwijd open laat staan voor illegale adoptie. Zij pleiten voor een verplicht en verifieerbaar, uniform geboortebewijs of een directe lijn tussen de burgerlijke stand en ziekenhuis of verloskundigen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft hier Kamervragen over ingediend.
“Het wordt tijd dat er aandacht komt voor het recht op geboorteregistratie. En het recht op identiteit. Dat een geboorteakte alleen nog maar waarheidsgetrouwe gegevens mag bevatten”, beklemtoont Patrick. “Geboorteaangifte zou alleen nog maar plaats mogen vinden op basis van verifieerbare documenten die niet zomaar te vervalsen zijn.”
‘Denk dat ik dan weet hoe het is om je thuis te voelen’
Na tien jaar zoeken kwam Patrick erachter dat zijn biologische moeder al overleden was, maar leerde hij wel de familie daaromheen kennen. Hierdoor realiseerde hij zich des te meer hoe belangrijk dat voor hem is. “Er valt een enorme last van je af”, zegt hij Patrick, die gelooft dat identiteitsproblemen beperkter kunnen zijn als kinderen weten wie hun biologische ouders zijn. “En ik ben ervan overtuigd dat de wetgeving daar een rol in speelt”, zegt hij.
“Als ik mijn vaders identiteit kan vaststellen, denk ik dat ik me misschien iets meer kan voelen zoals bijna alle andere mensen die niet geadopteerd zijn, wiens identiteit niet is ontnomen”, zegt Patrick. “Ik denk dat ik dan wat beter weet hoe het is om je thuis te voelen. Bij familie, jouw eigen afkomst, om daar zekerheid over te hebben. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat voelen.”
Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zeventiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meer