main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 oktober 2021 — 17:06

Tienduizenden operaties ingepland, maar afschaling zorg dreigt

Ziekenhuizen hebben tienduizenden (inhaal)operaties ingepland, maar een grotere afschaling van de zorg dreigt opnieuw als de druk op de intensive care door coronazorg blijft toenemen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19. Er is hier en daar al wel van enige afschaling sprake, maar veel daarvan ziet de autoriteit nog niet heel duidelijk in de cijfers terug die van de ziekenhuizen binnenkomen.

Dertien ziekenhuizen kunnen nu niet alle planbare zorg geven door de combinatie van het toenemende aantal coronapatiënten, door inhaalzorg en door tekorten aan zorgpersoneel. Vijf ziekenhuizen kunnen ook niet alle kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben willen de patiënten in kwestie er niet op achteruit gaan, volgens hun eigen schema’s geven. Twee redden het zelfs niet altijd binnen die zes weken en moeten sommige patiënten elders zien onder te brengen.

Er is nu 9,4 procent van alle operatiekamers gesloten, mede omdat er niet genoeg personeel voor beschikbaar is.

Veel grotere ‘werkvoorraad’

Alle ziekenhuizen en klinieken zijn juist op dit moment drukdoende met zorg die eerder wegens corona was uitgesteld, waardoor er nu toch al een veel grotere “werkvoorraad” is dan bijvoorbeeld in 2019. Van 44 van de 73 ziekenhuizen is op dit moment duidelijk wat ze nog extra moeten doen: ze willen de komende tijd naar schatting 61.000 operaties extra inplannen. Dit levert naar schatting bijna 2500 extra intensivecaredagen op, een hoeveelheid die te vergelijken is met het aantal dat 150 coronapatiënten samen opmaken. De NZa schat dat er in totaal, bij alle Nederlandse ziekenhuizen, maximaal 200.000 operaties meer dan normaal moeten uitgevoerd.

De nog in te halen operaties maken ook extra vervolgzorg nodig. “Uitgaande van de nog extra uit te voeren 200.000 operaties verwachten we dat circa 10.000 patiënten na hun ingreep enkele maanden fysiotherapie of andere paramedische zorg nodig hebben”, aldus de NZa. Ook de wijkverpleging krijgt met extra werk te maken, zo’n 8000 patiënten extra zullen er ongeveer een maand per persoon een beroep op doen.

Huisartsen

Ook huisartsen hebben het druk, want ze behandelen ook coronapatiënten en mensen met geestelijke problemen die door wachtlijsten nog geen gespecialiseerde hulp kunnen krijgen, doen vaccinaties en staan mensen bij voor wie zorg is uitgesteld. Paramedici, zoals fysiotherapeuten, zijn extra druk door de zorgvraag van mensen die nog niet zijn verwezen naar het ziekenhuis voor een operatie aan de heup of knie. De NZa heeft hierover nog geen exacte cijfers.

LEES OOK: Flinke stap terug voor Nederland met strengere coronamaatregelen? ‘Het lijkt niet op te houden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer