main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 oktober 2021 — 10:25

Flinke stap terug voor Nederland met strengere coronamaatregelen? ‘Het lijkt niet op te houden’

Het OMT komt donderdag met een advies over de coronamaatregelen. Waarschijnlijk gaat Nederland weer een flinke stap terug doen. Het kabinet denkt specifiek aan het invoeren van de anderhalve meter afstand en het herinvoeren van de mondkapjesplicht in winkels en op stations, schrijft De Telegraaf.

Ook is het OMT de specifieke vragen voorgelegd of vaste zitplaatsen bij cafés en restaurants weer moeten worden ingevoerd en of het thuiswerkadvies weer gaat gelden. Ook liggen extra maatregelen voor ongevaccineerden nog op tafel zodat gevaccineerden geen last hebben van de beperkingen.

Eerder zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat het een epidemie van ongevaccineerden is geworden omdat er voornamelijk ongevaccineerde coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Vrijdag praat het kabinet in het Catshuis over het advies van het OMT. Dinsdag tijdens de persconferentie horen wij dan wat er is besloten.

‘Hele ingewikkelde kwestie’

Ruim een maand geleden zeiden wij nog vaarwel tegen de anderhalve meter afstand en de mondkapjes. Ondernemer Jacqueline Zuidweg denkt dat deze maatregelen weer terugkomen, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Voor heel veel ondernemers is het weer een angstige tijd. Wat doet het met je omzet? Als je een mondkapje op moet in de winkel, daar hebben een hoop mensen toch geen zin in. Nu het merendeel van de bevolking is gevaccineerd, waren ondernemers weer positief. We gaan er weer voor. Maar het lijkt niet op te houden.”

Hoofdredacteur Justine Marcella van Vorsten denkt niet dat specifieke maatregelen voor ongevaccineerden gaan werken. “Hoe kun je dat controleren? Het blijkt een hele ingewikkelde kwestie, vrees ik.”

‘Dat is gewoon heel moeilijk’

Dat er over eventuele lokale maatregelen wordt gepraat is goed, stelt wethouder en locoburgemeester van Rotterdam Vincent Karremans. “Je moet het erover hebben. Mondkapjes is één ding. Dat vind ik ook vervelend. Maar denk eens aan de gevolgen voor mensen die een hartoperatie moeten ondergaan. Die nu moeten wachten omdat de ic’s weer vol liggen.”

Ook benadrukt hij dat de regionale aanpak heel lastig is. “Dat zagen wij ook al anderhalf jaar geleden bij het begin van de coronacrisis. Dat is geprobeerd maar dat is gewoon heel moeilijk.”

LEES OOK: Strengere coronamaatregelen voor niet-gevaccineerden? ‘Gaat heel erg moeilijk zijn’, denkt Ab Osterhaus

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer