Tienduizenden operaties ingepland, maar afschaling zorg dreigt
Ziekenhuizen hebben tienduizenden (inhaal)operaties ingepland, maar een grotere afschaling van de zorg dreigt opnieuw als de druk op de intensive care door coronazorg blijft toenemen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19. Er is hier en daar al wel van enige afschaling sprake, maar veel daarvan ziet de autoriteit nog niet heel duidelijk in de cijfers terug die van de ziekenhuizen binnenkomen.
Dertien ziekenhuizen kunnen nu niet alle planbare zorg geven door de combinatie van het toenemende aantal coronapatiënten, door inhaalzorg en door tekorten aan zorgpersoneel. Vijf ziekenhuizen kunnen ook niet alle kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben willen de patiënten in kwestie er niet op achteruit gaan, volgens hun eigen schema’s geven. Twee redden het zelfs niet altijd binnen die zes weken en moeten sommige patiënten elders zien onder te brengen.
Er is nu 9,4 procent van alle operatiekamers gesloten, mede omdat er niet genoeg personeel voor beschikbaar is.
Veel grotere ‘werkvoorraad’
Alle ziekenhuizen en klinieken zijn juist op dit moment drukdoende met zorg die eerder wegens corona was uitgesteld, waardoor er nu toch al een veel grotere “werkvoorraad” is dan bijvoorbeeld in 2019. Van 44 van de 73 ziekenhuizen is op dit moment duidelijk wat ze nog extra moeten doen: ze willen de komende tijd naar schatting 61.000 operaties extra inplannen. Dit levert naar schatting bijna 2500 extra intensivecaredagen op, een hoeveelheid die te vergelijken is met het aantal dat 150 coronapatiënten samen opmaken. De NZa schat dat er in totaal, bij alle Nederlandse ziekenhuizen, maximaal 200.000 operaties meer dan normaal moeten uitgevoerd.
De nog in te halen operaties maken ook extra vervolgzorg nodig. “Uitgaande van de nog extra uit te voeren 200.000 operaties verwachten we dat circa 10.000 patiënten na hun ingreep enkele maanden fysiotherapie of andere paramedische zorg nodig hebben”, aldus de NZa. Ook de wijkverpleging krijgt met extra werk te maken, zo’n 8000 patiënten extra zullen er ongeveer een maand per persoon een beroep op doen.
Huisartsen
Ook huisartsen hebben het druk, want ze behandelen ook coronapatiënten en mensen met geestelijke problemen die door wachtlijsten nog geen gespecialiseerde hulp kunnen krijgen, doen vaccinaties en staan mensen bij voor wie zorg is uitgesteld. Paramedici, zoals fysiotherapeuten, zijn extra druk door de zorgvraag van mensen die nog niet zijn verwezen naar het ziekenhuis voor een operatie aan de heup of knie. De NZa heeft hierover nog geen exacte cijfers.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer