Politiek verslaggever: ‘Lijkt niet uit te draaien op tweedeling in samenleving’
Er lijken voorlopig geen speciale restricties te komen voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen corona. Dat zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen donderdagavond in Op1. Het Outbreak Management Team (OMT) was vandaag bijeen om te praten over adviezen voor nieuwe coronamaatregelen.
“Het advies heb ik nog niet gezien, maar we kunnen een aantal dingen uitsluiten”, zegt Van Groningen. “Bijvoorbeeld die tweedeling in de maatschappij, waarbij je zegt: we doen alleen maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daar lijkt het niet op uit te draaien.” Het adviesorgaan sprak vandaag vier uur over mogelijke oplossingen om de oplopende coronacijfers een halt toe te roepen.
Van Groningen houdt wel een slag om de arm. “Het kabinet moet nog knopen doorhakken en je weet niet wat er de komende dagen nog gebeurt. Maar het lijkt op de lijst terecht te komen van dingen die we niet gaan doen”, doelt hij op speciale maatregelen voor mensen die geen prik hebben gehad.
Ook de Kamer is kritisch over eventuele speciale restricties voor ongevaccineerden, zegt Van Groningen. “Het politieke draagvlak ontbreekt. Dat hoor je echt duidelijk in de Tweede Kamer.”
‘1,5 meter in adviesvorm’
Van Groningen verwacht dat het demissionaire kabinet vooral adviezen gaat verversen. “Het lijkt meer uit de draaien op een terugkeer van de 1,5 meter. Waarschijnlijk niet als verplichting, maar in adviesvorm. Dus dat men nog een keer tegen Nederland zegt: houd 1,5 meter afstand.” Een terugkeer van de 1,5 meter afstand-regel lijkt niet realistisch, omdat een formele herinvoering wetswijzigingen vergt.
Tekst gaat verder onder tweet.
Het OMT was vandaag bijeen om te praten over nieuwe coronamaatregelen. Politiek journalist @TvanGroningen: “Maatregelen voor alleen mensen die niet gevaccineerd zijn, daar lijkt het niet op uit te draaien. De 1,5 meter afstand lijkt terug te keren, maar in adviesvorm.” #Op1 pic.twitter.com/jYB4jMExuw
— Op1 (@op1npo) October 28, 2021
Volgens de politiek verslaggever “gebeurt er wellicht op het gebied van mondkapjes nog het één en ander”. Ook wordt het tonen van een coronatoegangsbewijs volgens hem mogelijk op meer plekken verplicht. “Misschien moeten sportscholen eraan geloven. Dat zijn de dingen waar het op uit lijkt te draaien.”
‘Toestaan vragen werkgever om QR-code stond op lijstje’
Het demissionaire kabinet lijkt verder niet toe te gaan staan dat werkgevers aan werknemers vragen een geldige QR-code in de coronacheck-app te laten zien. In verschillende sectoren moeten werknemers een QR-code tonen voor ze aan het werk mogen, meldde BNR maandag.
Van Groningen: “Wat ik begrijp is dat het een idee is geweest dat daadwerkelijk op het lijstje heeft gestaan. Maar dat is terecht gekomen op een stapel met dingen die we waarschijnlijk níét gaan doen. Juridisch schijnt het heel lastig te liggen.”
‘Politiek ongeloofwaardig bij vaccinatiedrang’
Ondernemer Rahma El Mouden, eigenaresse van een schoonmaakbedrijf, begrijpt dat niet. “Wat mij betreft mag de overheid wat harder zijn. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn nu een beetje het slachtoffer van mensen die niet gevaccineerd zijn”, zegt ze in Op1. “We moeten een keer naar oude normaal teruggaan. Er moet harde taal gebruikt worden door de overheid.” Ze is niet de enige die er zo over denkt. 72 procent van de gevaccineerden vindt dat het demissionaire kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, bleek gisteren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.
Tekst gaat verder onder tweet.
Het OMT sprak vandaag onder meer over de invoering van de coronapas op de werkvloer. Ondernemer @rahmaelmouden: “Wat mij betreft mag de overheid wat harder zijn. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn nu een beetje het slachtoffer van mensen die niet gevaccineerd zijn.” #Op1 pic.twitter.com/LPmc6jMuBj
— Op1 (@op1npo) October 28, 2021
Maar volgens Van Groningen beweegt Den Haag dan voor eigen gevoel te veel in de richting van vaccinatiedrang. “De politiek heeft vaak gezegd: we gaan het niet doen. De Kamer heeft tot twee keer toe in een duidelijke meerderheid uitgesproken: we willen niet aan vaccinatiedrang. Bij veel partijen heerst ongemak als je nu zegt: we gaan het toch doen. Zij zeggen: er zijn ook andere opties.”
‘Geen heftige ingrepen’
Eerder vandaag meldde het AD dat ‘heftige ingrepen’ als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen vooralsnog niet nodig zijn. Het OMT zou volgens een ingewijde de raad geven om het thuiswerkadvies te verversen, net als het advies om drukte te mijden en 1,5 meter afstand te houden.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer