Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politiek verslaggever: ‘Lijkt niet uit te draaien op tweedeling in samenleving’

Peter Visser

Er lijken voorlopig geen speciale restricties te komen voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen corona. Dat zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen donderdagavond in Op1. Het Outbreak Management Team (OMT) was vandaag bijeen om te praten over adviezen voor nieuwe coronamaatregelen.

"Het advies heb ik nog niet gezien, maar we kunnen een aantal dingen uitsluiten", zegt Van Groningen. "Bijvoorbeeld die tweedeling in de maatschappij, waarbij je zegt: we doen alleen maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daar lijkt het niet op uit te draaien." Het adviesorgaan sprak vandaag vier uur over mogelijke oplossingen om de oplopende coronacijfers een halt toe te roepen.

Van Groningen houdt wel een slag om de arm. "Het kabinet moet nog knopen doorhakken en je weet niet wat er de komende dagen nog gebeurt. Maar het lijkt op de lijst terecht te komen van dingen die we niet gaan doen", doelt hij op speciale maatregelen voor mensen die geen prik hebben gehad.

Ook de Kamer is kritisch over eventuele speciale restricties voor ongevaccineerden, zegt Van Groningen. "Het politieke draagvlak ontbreekt. Dat hoor je echt duidelijk in de Tweede Kamer."

'1,5 meter in adviesvorm'

Van Groningen verwacht dat het demissionaire kabinet vooral adviezen gaat verversen. "Het lijkt meer uit de draaien op een terugkeer van de 1,5 meter. Waarschijnlijk niet als verplichting, maar in adviesvorm. Dus dat men nog een keer tegen Nederland zegt: houd 1,5 meter afstand." Een terugkeer van de 1,5 meter afstand-regel lijkt niet realistisch, omdat een formele herinvoering wetswijzigingen vergt.

Tekst gaat verder onder tweet.

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Volgens de politiek verslaggever "gebeurt er wellicht op het gebied van mondkapjes nog het één en ander". Ook wordt het tonen van een coronatoegangsbewijs volgens hem mogelijk op meer plekken verplicht. "Misschien moeten sportscholen eraan geloven. Dat zijn de dingen waar het op uit lijkt te draaien."

'Toestaan vragen werkgever om QR-code stond op lijstje'

Het demissionaire kabinet lijkt verder niet toe te gaan staan dat werkgevers aan werknemers vragen een geldige QR-code in de coronacheck-app te laten zien. In verschillende sectoren moeten werknemers een QR-code tonen voor ze aan het werk mogen, meldde BNR maandag.

Van Groningen: "Wat ik begrijp is dat het een idee is geweest dat daadwerkelijk op het lijstje heeft gestaan. Maar dat is terecht gekomen op een stapel met dingen die we waarschijnlijk níét gaan doen. Juridisch schijnt het heel lastig te liggen."

'Politiek ongeloofwaardig bij vaccinatiedrang'

Ondernemer Rahma El Mouden, eigenaresse van een schoonmaakbedrijf, begrijpt dat niet. "Wat mij betreft mag de overheid wat harder zijn. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn nu een beetje het slachtoffer van mensen die niet gevaccineerd zijn", zegt ze in Op1. "We moeten een keer naar oude normaal teruggaan. Er moet harde taal gebruikt worden door de overheid." Ze is niet de enige die er zo over denkt. 72 procent van de gevaccineerden vindt dat het demissionaire kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, bleek gisteren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Tekst gaat verder onder tweet.

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Maar volgens Van Groningen beweegt Den Haag dan voor eigen gevoel te veel in de richting van vaccinatiedrang. "De politiek heeft vaak gezegd: we gaan het niet doen. De Kamer heeft tot twee keer toe in een duidelijke meerderheid uitgesproken: we willen niet aan vaccinatiedrang. Bij veel partijen heerst ongemak als je nu zegt: we gaan het toch doen. Zij zeggen: er zijn ook andere opties."

'Geen heftige ingrepen'

Eerder vandaag meldde het AD dat 'heftige ingrepen' als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen vooralsnog niet nodig zijn. Het OMT zou volgens een ingewijde de raad geven om het thuiswerkadvies te verversen, net als het advies om drukte te mijden en 1,5 meter afstand te houden.

LEES OOK: Flinke stap terug voor Nederland met strengere coronamaatregelen? ‘Het lijkt niet op te houden’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau