Oproep burgemeester Staphorst: heroverweeg vaccinatie tegen corona
Burgemeester van Staphorst Jan ten Kate heeft dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een oproep gedaan aan inwoners die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona om te overwegen toch een prik te halen. Het aantal coronabesmettingen in de Overijsselse gemeente is het afgelopen etmaal weer fors opgelopen. Staphorst mag zich inmiddels de coronabrandhaard van Nederland noemen.
"Beste mensen, we zijn er nog niet. En daarom herhaal ik nog een keer mijn boodschap: de cijfers tonen aan dat de kortste route om met elkaar uit deze situatie te komen vaccineren is. Wanneer u daar nog niet voor gekozen heeft, vraag ik u: overweeg het nog een keer, omdat uw gezondheid en de gezondheid van uw naasten, mij na aan het hart ligt."
Staphorst heeft relatief de meeste besmettingen van het land: 249,1 positieve tests per 100.000 inwoners. In het afgelopen etmaal werden er 43 positieve coronatests geregistreerd. Staphorst kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad. 56 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder is er volledig gevaccineerd.
'Elkaars keuze respecteren'
Ten Kate pleitte ook voor respect onderling. "Geef elkaar de ruimte. Letterlijk door op 1,5 meter afstand te blijven en figuurlijk door elkaars keuze te respecteren." Ook burgemeester Cees van den Bos (SGP) van Urk deed zo'n oproep bij Omroep Flevoland.
Burgemeester Breunis van der Weerd (SGP) van Nunspeet drong er vorige maand al bij zijn inwoners op aan om toch prikken te halen vanwege de hoge besmettingsgraad in de Veluwse plaats. Maar hij liet meteen weten dat hij dat zelf vanuit zijn geloofsovertuiging niet deed. De burgemeester is nu geveld door een milde vorm van corona, zo maakte de gemeente bekend.
Mogelijk extra maatregelen voor regio's
Ondertussen wordt er in Den Haag nog volop gediscussieerd over de vraag of er wel of niet specifieke maatregelen moeten komen voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen die niet gevaccineerd zijn. Vooralsnog lijkt daar geen meerderheid voor in de Tweede Kamer. Maandag zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge niets uit te willen sluiten, ook niet of maatregelen voor bepaalde regio's kunnen komen waar de vaccinatiegraad laag is.
Partijen denken wel dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de nieuwe opleving van het coronavirus binnen de perken te houden. Maar D66 en PvdA dringen er vooral op aan dat de huidige maatregelen, vooral het coronatoegangsbewijs, beter worden gehandhaafd, zeggen ze dinsdag. Ze willen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de voorstellen van het kabinet afwachten.
LEES OOK: Diederik Gommers over de oplaaiing van het coronavirus: ‘We lopen op eieren’