main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 oktober 2021 — 10:02

Diederik Gommers over de oplaaiing van het coronavirus: ‘We lopen op eieren’

Het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zo zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge maandag. Maar waar ligt dit nu precies aan? “We maken altijd prognoses op basis van modellen, maar het gedrag van mensen is heel moeilijk om daarin mee te nemen”, legt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, uit. “De infectieziekte bepaalt, en dan gaat het af en toe een keer mis. Dan moet je weer bij elkaar komen om de juiste maatregelen te nemen.”

In de modellen die gebruikt worden om het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames te voorspellen wordt van een ‘standaard gedrag’ uitgegaan, legt Gommers uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar als dat gedrag toch weer anders is op het moment dat je gaat versoepelen, worden we eigenlijk iedere keer weer verrast, helaas.”

Er lagen maandag zo’n 800 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds juni. Het kabinet maakte bekend zich op aanvullende maatregelen te beraden, om die oplaaiende uitbraak een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is op dit moment aan het uitzoeken wie er precies besmet raken en of er eventueel gerichte maatregelen genomen kunnen worden, zegt Gommers, zelf lid van het OMT. “Op dit moment zien we op de intensive care dat vier op de vijf patiënten ongevaccineerd is. Van de een op de vijf die wel gevaccineerd is zijn het vaak patiënten met onderliggend lijden, die minder goed reageren op het vaccin”, vertelt hij.

Derde prik

Volgens het OMT-lid “lopen we op eieren”. “We zien natuurlijk dat het vaccin na zes maanden iets minder effectief wordt. We zien dat volledig gevaccineerden ook besmet raken. Dat percentage stijgt iedere maand. Afgelopen maand was dat al 42 procent”, zegt hij. “Daarom moeten we er ook over nadenken of we die derde prik aan moeten bieden aan de ouderen of hoogrisicopatiënten. Want dat zijn vooral de mensen die naar de ic komen.”

Gommers benadrukt dat het kabinet keer op keer moeilijke afwegingen moet maken. “Als je gaat versoepelen op het moment dat het herfst wordt, het momentum van de verkoudheidsvirussen, is dat eigenlijk niet zo’n goed moment”, zegt hij. “Aan de andere kant hadden we tot en met eind augustus geprobeerd zo veel mogelijk mensen te vaccineren, en dat wil je natuurlijk ook honoreren, dat je dan weer gaat versoepelen.” Daarbij zijn er ook economische belangen, zegt Gommers. “En je probeert met elkaar zo goed en kwaad als het kan de juiste beslissingen te nemen.”

Het kabinet komt woensdag weer bij elkaar voor intensief overleg met de deskundigen. De persconferentie is vervroegd en zal nu op dinsdag 2 november zijn.

LEES OOK: Immunoloog wijst op eigen verantwoordelijkheid: ‘Virus kan zichzelf niet verspreiden’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer