main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2021 — 11:16

Immunoloog wijst op eigen verantwoordelijkheid: ‘Virus kan zichzelf niet verspreiden’

Dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames toe zou nemen bij het loslaten van de anderhalve meter was te verwachten, maar om wat voor aantallen het zou gaan was lastig te voorspellen. “Maar dit zit wel aan de bovenkant van de voorspellingen, dus dat is wel een tegenvaller”, zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan Amsterdam UMC.

Voor het eerst sinds juli kwam het aantal coronabesmettingen dit weekend boven de 6000 uit. Ook in de ziekenhuizen en op de intensive cares wordt het weer drukker. Van Egmond wijst erop dat mensen zich weer realiseren dat zij ook zelf een rol spelen in deze stijgende aantallen. “Een virus kan zichzelf niet vermenigvuldigen of verspreiden. Daar heeft het ons voor nodig”, zegt Van Egmond in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus we kunnen zelf ook heel veel dingen doen. Zo is het belangrijk dat we met klachten thuisblijven en niemand aansteken.”

‘We kunnen dit ook niet jarenlang volhouden’

Dat geldt niet alleen voor covid-19, maar ook voor griep of andere virussen, beklemtoont Van Egmond. Een maand geleden werd de anderhalve metermaatregel afgeschaft en werd de CoronaCheck-app in het leven geroepen. Of dat een wijze beslissing was, is moeilijk te beoordelen, zegt Van Egmond. “Er komt een moment dat je zegt: we moeten ook weer gaan leven. We kunnen dit ook niet jarenlang volhouden”, legt ze uit. “In de herfst nemen coronavirussen ook toe, dus dat speelt ook mee.”

Maar het valt Van Egmond op dat mensen weer geneigd zijn om elkaar bijvoorbeeld een hand te geven als ze elkaar ontmoeten. “Dan denk ik: doe dat nog even niet, het is niet nodig. Er zijn best wel dingen waarvan je denkt: je kunt nog je gezond verstand gebruiken, dan kunnen we het zelf ook beïnvloeden. Als we zelf zorgen dat het aantal besmettingen zo laag mogelijk blijft, hoeven er geen extra maatregelen genomen te worden.” En als we dat niet doen, vreest de immunoloog toch dat de overheid niet anders meer kan dan weer maatregelen op te leggen.

CoronaCheck

Volgens Van Egmond zou het helpen als het coronatoegangsbewijs beter gecontroleerd wordt. Zo blijkt uit onderzoek van I&O Research dat het coronatoegangsbewijs in een op de drie gevallen niet gecontroleerd wordt.”Ga daar niet mee lopen sjoemelen, want als het aantal besmettingen toeneemt loop je het risico dat de horeca dichtmoet.”

LEES OOK: Coronapas blijft zeker tot en met het voorjaar: ‘Ik word gek’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer