Diederik Gommers over de oplaaiing van het coronavirus: ‘We lopen op eieren’
Het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zo zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge maandag. Maar waar ligt dit nu precies aan? "We maken altijd prognoses op basis van modellen, maar het gedrag van mensen is heel moeilijk om daarin mee te nemen", legt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, uit. "De infectieziekte bepaalt, en dan gaat het af en toe een keer mis. Dan moet je weer bij elkaar komen om de juiste maatregelen te nemen."
In de modellen die gebruikt worden om het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames te voorspellen wordt van een 'standaard gedrag' uitgegaan, legt Gommers uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar als dat gedrag toch weer anders is op het moment dat je gaat versoepelen, worden we eigenlijk iedere keer weer verrast, helaas."
Er lagen maandag zo'n 800 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds juni. Het kabinet maakte bekend zich op aanvullende maatregelen te beraden, om die oplaaiende uitbraak een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is op dit moment aan het uitzoeken wie er precies besmet raken en of er eventueel gerichte maatregelen genomen kunnen worden, zegt Gommers, zelf lid van het OMT. "Op dit moment zien we op de intensive care dat vier op de vijf patiënten ongevaccineerd is. Van de een op de vijf die wel gevaccineerd is zijn het vaak patiënten met onderliggend lijden, die minder goed reageren op het vaccin", vertelt hij.
Derde prik
Volgens het OMT-lid "lopen we op eieren". "We zien natuurlijk dat het vaccin na zes maanden iets minder effectief wordt. We zien dat volledig gevaccineerden ook besmet raken. Dat percentage stijgt iedere maand. Afgelopen maand was dat al 42 procent", zegt hij. "Daarom moeten we er ook over nadenken of we die derde prik aan moeten bieden aan de ouderen of hoogrisicopatiënten. Want dat zijn vooral de mensen die naar de ic komen."
Gommers benadrukt dat het kabinet keer op keer moeilijke afwegingen moet maken. "Als je gaat versoepelen op het moment dat het herfst wordt, het momentum van de verkoudheidsvirussen, is dat eigenlijk niet zo'n goed moment", zegt hij. "Aan de andere kant hadden we tot en met eind augustus geprobeerd zo veel mogelijk mensen te vaccineren, en dat wil je natuurlijk ook honoreren, dat je dan weer gaat versoepelen." Daarbij zijn er ook economische belangen, zegt Gommers. "En je probeert met elkaar zo goed en kwaad als het kan de juiste beslissingen te nemen."
Het kabinet komt woensdag weer bij elkaar voor intensief overleg met de deskundigen. De persconferentie is vervroegd en zal nu op dinsdag 2 november zijn.
LEES OOK: Immunoloog wijst op eigen verantwoordelijkheid: ‘Virus kan zichzelf niet verspreiden’