Raadslid Westerwolde: ‘Doorstroming bij azc’s in Nederland moet beter’
Het opvangcentrum in het Groningse Ter Apel is al dagen overvol. Het demissionaire kabinet heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen om dit weekend nog 1000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers te realiseren om de nood te ledigen. "Er moet een tweede aanmeldpunt komen, buiten Ter Apel", zegt onafhankelijk raadslid in de gemeente Westerwolde en VVD-lid Paul Timmermans. "En de doorstroming bij azc's in Nederland, waar heel veel statushouders zitten, moet verbeteren. Zij verstoppen het systeem van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.)."
Er zou nu namelijk geen probleem zijn als de 11.000 statushouders een plek hadden in de Nederlandse samenleving, zegt Timmermans in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. "Daar hebben ze 'recht' op. En een groot deel van de aanmelders nu, gaat waarschijnlijk ook een status krijgen", waarschuwt hij. "Dat betekent dat de volgende bubbel statushouders er weer aankomt, en zij gaan wederom binnen de COA-opvang voor verstoppingen zorgen. Dus ik denk dat we heel snel stappen moeten gaan zetten als het gaat om de woningnood."
Wooncontainers
"Er zitten meerdere knelpunten in de uitvoering, maar één daarvan is inderdaad de doorstroom", zegt ook CDA-Kamerlid Anne Kuik. "Ik denk dat we ook echt moeten kijken naar tijdelijke woonvormen voor statushouders, zodat de druk wordt verplaatst naar buiten de opvangcentra."
Zo zou het plaatsen van wooncontainers een mogelijke oplossing kunnen zijn, zegt Kuik. Dat gebeurde eerder al in steden als Groningen, toen er een kamertekort was onder studenten. Een goed idee, vindt Timmermans, en de VVD heeft daar in Westerwolde ook eerder al een motie over ingediend. "Maar de rest van de raad zag dat niet zitten."
Ook de verspreiding van asielzoekers door het hele land moet beter, zegt Kuik. "Ik vind het belangrijk dat iedereen daar zijn deel in kan nemen, en dat de druk niet bij een aantal gemeenten komt te liggen, wat voor een gemeenschap zoals Ter Apel echt too much is."
Veiligelanders
Volgens Kuik moet ook de procedure omtrent veiligelanders versneld. "Dat zit hem echt in de uitvoering, niet in de wetgeving", zegt de CDA'er. Veiligelanders zijn asielzoekers die vanwege het land waar zij vandaan komen geen kans maken op een verblijfsvergunning. "Er komen nu ook heel veel veiligelanders deze kant op. We moeten zorgen dat die mensen ook snel uit de opvangcentra zijn, en naar het land teruggaan waar ze vandaan komen", aldus Kuik. "Daar zitten ook een aantal knelpunten, omdat een aantal landen die mensen niet terugnemen." Ze vindt dan ook dat er strengere sancties opgelegd moeten worden aan de landen die dit weigeren.
Het zijn ook vooral de veiligelanders die voor overlast zorgen, ziet Timmermans in zijn gemeente. "Die zitten in de zogenaamde sobere opvang, daar krijgen ze bed, bad en brood. En de overlast die zij veroorzaken is enorm. Winkeliers klagen steen en been", vertelt het raadslid. "De middenstand lijdt verschrikkelijk. Er zijn heel veel filmpjes van veiligelanders die 's nachts autodeuren openen, tuinen binnenlopen en ook spullen meenemen."
Kabinet had eerder moeten handelen
Het kabinet had veel eerder moeten acteren, zegt Kuik. "Reëel gezien hadden we kunnen verwachten dat we bij het opheffen van de coronamaatregelen meer mensen zouden binnenkrijgen", zegt ze. "Dat het er zo veel zijn, dat kun je niet altijd voorspellen. Maar je kunt er wel op inspelen door flexibele opties hebben om mensen op te vangen."
LEES OOK: Almere neemt asielzoekers over van Ter Apel: ‘Mensen op stukken karton, dat wil je niet’