main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2021 — 11:41

Almere neemt asielzoekers over van Ter Apel: ‘Mensen op stukken karton, dat wil je niet’

Almere en Gorinchem nemen deze week vijfhonderd asielzoekers over van de overbelaste noodopvanglocatie in Ter Apel. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, sommeerde Den Haag dinsdagavond om voor crisisopvang te zorgen en eiste dat andere gemeenten onmiddellijk noodopvangplekken beschikbaar zouden stellen. De situatie in Ter Apel was volgens hem onhoudbaar geworden.

Afgelopen nacht sliepen er 750 mensen in de nachtopvang in Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. Dinsdag waarschuwde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat de opvang niet meer verantwoord was. Afgelopen nacht moesten er opnieuw mensen slapen in tenten, kantoorruimtes of zelfs op stoelen of op de grond.

“Mensen die op stoeltjes moeten slapen en op stukken karton op de grond, dat wil je niet”, zegt wethouder integratie van Almere Froukje de Jonge in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Almere springt daarom nu bij. “Wij kunnen snel handelen en wij wilden dat ook. Dat is misschien niet in iedere gemeente zo. Maar wij voelen dat we een taak hebben als onderdeel van Nederland. Wij hebben een goede genegenheid om noodopvang te realiseren”, aldus De Jonge.

In Almere kunnen woensdag en donderdag tweehonderd extra asielzoekers terecht in bijgebouwde paviljoens naast het asielzoekerscentrum. Gorinchem vangt vanaf vrijdag driehonderd mensen op. Volgens demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, die woensdagavond een bezoek bracht aan het opvangcentrum in Ter Apel, zorgt dat voor enige verlichting. Volgens haar is er vanaf 1 november zicht op extra opvangplekken.

‘Druppel op gloeiende plaat’

Voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling noemde de vijfhonderd extra opvangplekken woensdagavond bij Nieuwsuur “een druppel op de gloeiende plaat”. “Er zijn duizenden plekken in ons land nodig om deze toestroom op een humane wijze te kunnen opvangen”, zei hij.

Schuiling, die ook burgemeester van Groningen is, liet verder weten namens de veiligheidsregio een brief naar Den Haag te hebben gestuurd waarin hij de de situatie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel benoemd tot crisissituatie. Hij noemde de situatie in Ter Apel een kwestie die “wij in de veiligheidsregio Groningen niet alleen meer kunnen oplossen”. Met de brief hoopt de veiligheidsregio het Rijk te bewegen om andere gemeenten over de streep te trekken te gaan helpen.

‘Oplossing ligt niet in Ter Apel’

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian, zelf inwoner van Almere, is blij dat zijn stad een steentje bijdraagt. “Het helpt in ieder geval bij de problematische situatie in Ter Apel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het maakt mij wel een beetje trots dat Almere zo snel kan reageren en volgens mij nu al personen opvangt uit Ter Apel. Dat is knap. Uiteindelijk moet je met elkaar tot een oplossing komen. En die ligt niet in Ter Apel op dit moment, dat is zeker.”

Ook volgens Ellian is er “meer acute noodopvang nodig in andere gemeenten”. “Anders blijft de situatie in Ter Apel bestaan. Dat is denk ik de acute situatie nu. Ik kan me het ongenoegen in Ter Apel heel goed voorstellen.”

Ellian is er echter geen groot voorstander van om gemeenten aan te wijzen om asielzoekers op te vangen. “Draagvlak is belangrijk. De gemeenteraad in Almere heeft zelf een beslissing genomen.”

Ellian: geen blijk dat verhoudingen goed zijn

De situatie in Ter Apel is zo ernstig dat de Veiligheidsregio Groningen een procedure start tegen de Rijksoverheid, zo werd woensdag bekend. Volgens Ellian “geeft dat niet blijk dat de verhoudingen helemaal goed zijn”. “Ik baal daar ontzettend van. De situatie is duidelijk: er zitten teveel mensen in Ter Apel. Ik maak daar zelf de nuancering bij: het is beter dan in een vallei in Afghanistan liggen. Maar het gaat erom dat wij in Nederland nette opvang van belang vinden. Daar is regie voor nodig.”

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer laat “vadertje staat steken vallen”. “Het gaat hier om elementaire beginselen van beschaving. Daar gaan wij vandaag en morgen Polen de les over lezen. Maar wat leggen wij zelf op de mat?”

LEES OOK: ‘500 extra opvangplekken voor asielzoekers zijn druppel op gloeiende plaat’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer