main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2021 — 12:59

Bovag: autobelastingen moeten gericht zijn op verbruik in plaats van bezit

Langs veel snelwegen kost een liter benzine nog altijd 2,07 euro. Dat is problematisch voor tankstationhouders in de grensstreek, waarbij minstens 60 procent van de omzet voor moet komen uit het verkopen van broodjes en vanuit de wasstraat, zo schrijft De Telegraaf.

Nederlandse pomphouders verfoeien dan ook het accijnsverschil met België. Politici hebben de mond vol over het milieu, zegt een exploitant tegen de krant, maar vergeten hoeveel CO2 uitstoot al dat heen en weer rijden naar België voor goedkopere brandstof oplevert.

En dat terwijl de oplossing al lang klaarligt, zo vindt voorzitter van de Bovag Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland. Autobelastingen zouden gericht moeten zijn op verbruik van de auto in plaats van bezit, stelt hij. “De politiek zou heel snel een plan dat wij hebben gelanceerd moeten toepassen”, zegt hij. Daarbij doelt Ten Broeke op het nieuwe autobelastingplan dat de Bovag samen met de ANWB, Rai Vereniging, VNA (vereniging autoleasemaatschappijen), én stichting Natuur & Milieu in mei van dit jaar presenteerde.

Rekeningrijden

In dat plan concluderen de organisaties dat het systeem van autobelastingen te ingewikkeld is en het Nederlandse wagenpark in rap tempo moet worden vervangen. Een nieuw kabinet moet inzetten op rekeningrijden, elektrisch rijden, en de vaste belastingen op autobezit moeten omlaag worden gebracht.

“Uiteindelijk moeten we van de pomp naar de paal. We betalen nu aan de pomp heel veel accijnzen, en we gaan straks naar de paal. Daar betaal je verder niets”, legt Ten Broeke uit. “En dat moeten ook mensen met een kleine beurs kunnen meemaken. Op dit moment zijn elektrische auto’s nog heel duur en gaan de batterijen nog niet zo heel lang mee. Maar we moeten daar wel naartoe.”

De enige manier om dat eerlijk te doen, en om af te komen van “waanzinnige belastingen” als de BPM en de motorrijtuigenbelastingen, is om naar een eerlijke vorm van betaling naar verbruik te gaan, zegt Ten Broeke. Het tarief per kilometer moet gekoppeld worden aan de CO2-emissie van het voertuig, vinden de initiatiefnemers van het autobelastingplan.

Verhoging van de bijtelling

“Maar wat doet de politiek? Omdat er meer elektrisch geleden wordt, wordt de bijtelling weer wat verhoogd. Daardoor rem je weer in de bocht en worden de eigen klimaatdoelstellingen onderuit gehaald”, vervolgt de Bovag-voorzitter. Zo gaat de lage bijtelling voor elektrische auto’s met ingang van 2022 van 12 procent over de eerste 40.000 euro naar 16 procent over de eerste 35.000 euro.

“De auto is al een hele lange tijd een melkkoe, en dat is het nog steeds. Het zal in Nederland altijd wel vrij duur blijven. Maar het moet eindelijk een keer stoppen dat wij als een soort makke schapen achter de politieke besluitvorming aan lopen.”

LEES OOK: Provincies vrezen dat vrachtwagens wegen gaan vermijden vanwege rekeningrijden

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer