main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 september 2020 — 09:37

Provincies vrezen dat vrachtwagens wegen gaan vermijden vanwege rekeningrijden

Provincies en gemeenten vrezen dat chauffeurs met oude en zware vrachtwagens wegvluchten van routes waar het kabinet rekeningrijden wil invoeren. Dat schrijft De Telegraaf. Als het aan Den Haag ligt gaat deze categorie voertuigen fors betalen op de vrachttaksroutes.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil de kilometerheffing invoeren op bijna 130 wegtrajecten. Vieze en zware vrachtwagens gaan 26 cent per kilometer betalen, de schoonste bijna 8 cent. De miljoenenopbrengst wordt deels teruggesluisd naar de sector om te vergroenen.

Om te voorkomen dat trucks snelwegen gaan mijden zitten bij de geselecteerde trajecten al veel provinciale en lokale wegen. Maar provincies en gemeenten vrezen dat chauffeurs ook deze routes gaan mijden om een belastingaanslag te ontvluchten.

‘Meer ongewenst uitwijkgedrag’

“In eerdere berekeningen is uitgegaan van een standaard tarief voor al het vrachtverkeer. Nu worden oudere en vuilere vrachtwagens juist zwaarder belast en schonere vrachtwagens minder zwaar. Dit zal bij vuilere vrachtwagens tot meer ongewenst uitwijkgedrag leiden”, schrijft de provincie Zuid-Holland in een brief aan de minister.

Overijssel roept het kabinet op om de huidige vorm van de plannen ’kritisch te heroverwegen’. Het provinciehuis in Zwolle vreest voor negatieve effecten op het provinciale- en gemeentelijke wegennet. Waarschijnlijk spreekt de Tweede Kamer eind dit jaar over deze vrachttaks.

‘Wat wordt er van de ondernemer verwacht?’

Als regels voor iedereen gelijk zijn, zijn ondernemers daar principieel niet tegen, merkt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof op in Goedemorgen Nederland. “Het is wel lastig als je er van uitgaat dat heel veel vrachtwagens in Nederland al heel schoon zijn. Maar aan de andere kant zijn dezelfde gemeenten bezig met groene zones in de binnenstad, om die emissievrij te maken. Dat stuit allemaal een beetje op elkaar. Daardoor weet die ondernemer niet meer precies wat er van hem verwacht wordt.”

Vonhof pleit voor strakke regelgeving. “Als je regels maakt, moet je ervoor zorgen dat er niet heel veel mogelijkheden zijn om die te ontwijken. Anders krijg je overlast op plekken waar je ze niet hebben wil.”

‘Slimme manier om CO2-uitstoot terug te dringen’

D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt het heel verstandig dat provincies en gemeenten aangeven op welke wegen zij sluiproutes verwachten. “Zo kunnen die wegen worden opgenomen in het plan van minister Van Nieuwenhuizen en kan je vrachtwagens dwingen routes te nemen over de provinciale wegen en de snelwegen.”

Jetten vindt dat de vrachttaks een slimme manier is om de CO2-uitstoot van transport terug te dringen. “Een deel van die opbrengst wordt ook ingezet voor de vergroening van de logistiek dus het is een goed plan.”

LEES OOK: ‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in