main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2021 — 08:37

‘500 extra opvangplekken voor asielzoekers zijn druppel op gloeiende plaat’

De komende dagen komen er in totaal 500 opvangplekken voor asielzoekers bij, zo beloofde demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdagavond na een bezoek aan een opvangcentrum in Ter Apel. “Een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Wim Eilert, fractievoorzitter van de PvdA in Westerwolde, de gemeente waar het opvangcentrum ligt. “We zijn eigenlijk gewoon verschrikkelijk teleurgesteld.”

Volgens Eilert had de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid eerder met een oplossing kunnen komen. “We zaten twee weken geleden al met een enorme stroom. Eergisteren is er weer een enorme toestroom op gang gekomen, en dat zal de komende dagen ook zo zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het had pas echt geholpen als er gisteravond bussen hadden gestaan die al die nieuwe aanmelders naar nieuwe opvanglocaties hadden gebracht.”

Ook diplomatiedeskundige Robert van de Roer vindt het vreemd dat Broekers-Knol niet sneller heeft geacteerd. “Aangezien ze zelf een aantal weken geleden in een interview zei dat er misschien wel 100.000 Afghaanse vluchtelingen aankomen”, zegt hij. Van de Roer doelt op een interview met het AD. “Als je dit op de mat legt is dat echt volstrekt onder de maat. Dat deze vrouw dit niet proactief heeft aangepakt is echt gênant.”

De situatie in Ter Apel is zo ernstig dat de Veiligheidsregio Groningen een procedure start tegen de Rijksoverheid, zo werd ook woensdag bekend. Daarbij wordt de minister om bijstand gevraagd. De 500 extra opvangplekken veranderen ook volgens de Veiligheidsregio niet genoeg aan de ernstige situatie.

Er zitten op dit moment 750 mensen in de nachtopvang in Ter Apel, terwijl er plaats is voor 275. Ook afgelopen nacht sliepen asielzoekers weer op stoelen, in kantoorruimtes of in de noodtenten die zijn opgezet.

Draagvlak

Eilert benadrukt dat het draagvlak in Ter Apel aan het afbrokkelen is omdat de staatssecretaris niet met een oplossing komt. “Het is zeer zorgwekkend. In Ter Apel wonen 9000 inwoners. We hebben al een opvangcentrum voor 2000 inwoners, dat is nergens zo in Nederland. Ter Apel is de asielhoofdstad van Nederland.”

De verspreiding van de asielzoekers door heel Nederland loopt heel stroperig, zegt ook VVD-Kamerlid Ullysse Ellian. “Ik kan de teleurstelling van de lokale volksvertegenwoordigers heel goed begrijpen. Draagvlak is ontzettend belangrijk, ook als het gaat om het opvangen van vluchtelingen”, beaamt hij in Goedemorgen Nederland.

‘Kunnen niet iedereen veilige haven bieden’

Ellian vluchtte zelf als baby naar Nederland vanuit Afghanistan. “Ik gun iedereen een veilige haven, alleen de realiteit is ook dat we dat niet kunnen bieden”, zegt hij. “Ik ga er vanuit dat de staatssecretaris er dag en nacht mee bezig is om met oplossingen te komen.”

Volgens Ellian is het “ontzettend van belang dat er sobere huisvesting gerealiseerd wordt voor statushouders. “Dat is iets waar mijn collega Daniel Koerhuis al jaren op hamert”, zegt hij. “Want op dit moment is het zo dat 1100 statushouders nergens terechtkunnen omdat er geen woningen zijn. Als je aan de ene kant zorgt voor een betere doorstroom, maar anderzijds ook zorgt dat je minder instroom hebt, lukt het hopelijk om dit soort schrijnende situaties te voorkomen.”

LEES OOK: Burgemeester Ter Apel luidt noodklok en wil hulp uit Den Haag: ‘Wachten af’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer