main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 13:01

Asielcrisis houdt aan, er komen met spoed 800 opvangplekken bij: ‘Toestroom onverwachts veel hoger’

De asielcrisis houdt voorlopig aan. Het Veiligheidsberaad heeft maandag toegezegd dat er 800 extra opvangplekken voor vreemdelingen bij gaan komen op korte termijn. Daarmee geven de burgemeesters gehoor aan de wens van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). “Iedereen is doordrongen van het pleidooi uit Ter Apel, maar iedereen snapt ook wel dat er wat meer doorheen moet worden gebeukt”, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.

In de komende weken moeten er dan ook nog eens 1500 opvangplekken in het land bij komen. “Het overleg dat we sinds augustus voeren heeft best wel wat resultaten opgeleverd her in der in het land”, vervolgt Bruls in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar de toestroom is toch onverwachts veel hoger. Daarom is het niet genoeg op korte termijn.”

Er zitten op dit moment te veel mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde komt de gezondheidssituatie van de mensen daardoor in gevaar. Ook Bruls noemde de situatie in Ter Apel tijdens het Veiligheidsberaad “inhumaan”.

Lange termijn asielbeleid

De vraag is waarom het Nederland niet lukt om een lange termijn asielbeleid vorm te geven. “Je zou zeggen dat we wat ervaring hebben opgedaan, maar ik denk wel dat we ook op dit onderdeel veel wendbaarder zouden moeten zijn”, zegt CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch in Goedemorgen Nederland. “Je kunt je niet structureel organiseren door alles op pieken in te richten, maar je moet wel snel kunnen schakelen.”

De opvang kan niet alleen bij Ter Apel neergelegd worden, vindt Amhaouch. “Dat is ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid van andere gemeentes. En ik hoop ook dat ze allemaal doorpakken en samen zoeken naar een oplossing.”

Adam Elzakalai, wethouder van Financiën in Lelystad, zegt dat zijn gemeente samen met andere Flevolandse gemeentes meekijkt naar de invulling van deze opvangplekken. “Het is een acuut probleem, en daar moet je ook een acute oplossing voor hebben”, zegt hij. “Lelystad heeft die oplossing op dit moment niet.”

De VVD-wethouder is het met Amhaouch eens dat er ook naar de langere termijn gekeken moet worden. “Ook voor het draagvlak in de samenleving is dat ongelofelijk belangrijk. Dat moet je ook organiseren als gemeente.”

LEES OOK: ‘We zijn klaar met enorme instroom, dit kan Ter Apel niet aan’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer