main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 oktober 2021 — 11:43

Prototype hyperloop te zien in Spoorwegmuseum: ‘Dit is de toekomst’

Een prototype van de hyperloop is vanaf vandaag te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. “Dit is een ideale oplossing voor de files”, zegt Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum, in Goedemorgen Nederland. “De verwachting is dat we ermee 1200 kilometer per uur kunnen rijden. De afstand Amsterdam-Parijs kun je dan in 30 minuten afleggen.”

De hyperloop moet hét vervoer van de toekomst worden. Reizigers worden in een trein door een grote vacuumbuis geschoten. Er wordt nu hard gewerkt om de trein in toekomst mogelijk te maken. Een bedrijf uit Delft krijgt vanuit Brussel 15 miljoen euro voor het verwezenlijken van deze plannen.

Met het prototype in het museum wil De Winter de link naar de toekomst maken. “Het is fantastisch om te laten zien wat de denkrichting is en waar het allemaal heen zou kunnen gaan over een aantal jaar.”

‘Dit is investeren in de toekomst’

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof is ook enthousiast. “Dit is zo’n voorbeeld van wat we bedoelen met het onderwerp vestigingsklimaat en investeren in de toekomst. Dit is aan een van onze universiteiten ontwikkeld. Daar zijn we trots op. Dat je daar ook een bedrijfsmodel van kan maken, en daarmee ook de rest van wereld verder helpt, dat is investeren in de toekomst.”

LEES OOK: Zorgen over Nederlandse vestigingsklimaat nemen toe

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer