main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 14:14

Zorgen over Nederlandse vestigingsklimaat nemen toe

De zorgen over het Nederlandse vestigingsklimaat nemen toe, zo staat in een manifest dat aan informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes is verstuurd. “We maken ons zorgen over wonen, onderwijs, en de stabiliteit van het overheidsbeleid”, zegt de voorzitter van VNO-NCW, Ingrid Thijssen, in Goedemorgen Nederland. “Het is ontzettend belangrijk dat we samen met een nieuw kabinet zorgen dat we daarin de goede dingen doen.”

Het VNO-NCW deelt de zorgen over vestigingsklimaat met meer dan 120 ondernemersorganisaties, verschillende gemeenten, bestuurders van provincies en andere partijen. Zij maken zich zorgen over onder meer de toenemende kansenongelijkheid. Ook loopt Nederland qua investeringen in kennis en innovatie achter en wordt het land steeds minder aantrekkelijk voor buitenlandse talenten. Verder ligt de positie van Schiphol steeds meer onder vuur in vergelijking met andere luchthavens in Europa en lijken we qua export ingehaald te worden door andere landen. Ook loopt de belastingdruk in Nederland op.

Onder de motorkap

“We staan er op veel punten op het oog nog goed voor. Maar onder de motorkap is sprake van een verslechtering van het vestigingsklimaat op veel punten, terwijl andere landen juist gezorgd hebben dat ze aantrekkelijker werden voor investeringen van bedrijven”, stelt Thijssen. Volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof zijn de zorgen er na de recente Algemene Politieke Beschouwingen en de nieuwe lastenverzwaringen voor bedrijven “zeker niet minder” op geworden, zo meldt ANP.

De opstellers van het manifest maken zich ook zorgen over de schoolprestaties van de Nederlandse kinderen. Verder is de verminderde stabiliteit van het overheidsbeleid een punt van zorg. “Ondernemers durven te investeren wanneer ze weten waar ze aan toe zijn. Decennialang was Nederland daar in de wereld een voorbeeld van, maar dat zijn we niet meer”, aldus Thijssen.

Betrouwbare en voorspelbare overheid

Als Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat wil houden dan is er op zes fronten actie nodig, aldus het manifest. Dan gaat het onder andere om een goede leefomgeving, een goed opgeleide beroepsbevolking en meer inzet op kennis en innovatie. Daarnaast moet Nederland ervoor zorgen dat er “excellente verbindingen” zijn binnen Nederland en met het buitenland. Verder rept het manifest van een strategisch industriebeleid en een betrouwbare en voorspelbare overheid.

LEES OOK: ‘Goed onderwijs en betaalbare huizen dragen ook bij aan vestigingsklimaat’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer