main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 oktober 2021 — 20:17

Politie rukt massaal uit na melding over vuurwapen in trein, blijkt nepwapen

De politie heeft donderdagmiddag bij station Utrecht Vaartsche Rijn een trein stilgezet na een melding over een vuurwapen aan boord. Ook werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd en enkele perrons werden uit voorzorg ontruimd. Uiteindelijk bleek het te gaan om een nepwapen. Twee verdachten van zestien jaar zijn aangehouden, meldt de politie.

Een van hen zou tijdens de reis het nepwapen omhoog hebben gehouden, waarna een inzittende de politie belde. De melding werd zeer serieus genomen. Agenten met zichtbare wapens van onder meer de Dienst Speciale Interventie (DSI) en het Rapid Response Team (RRT) doorzochten de trein.

“Bij de passagiers was de schrik nog van hun gezicht af te lezen”, zegt politiecommissaris Liesbeth Maas van de stad Utrecht. De trein was onderweg van Den Bosch naar Utrecht. “Reizigers moeten zich veilig kunnen voelen in de trein en daarbuiten. Dit soort acties zorgt voor een intensieve paraatheid.

Volgens Maas is het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen een echt wapen en neppe variant. “Dat veroorzaakt schrik en heeft een enorme impact op de mensen in de trein en hun families.”

Verdachten zitten vast

Het tweetal had het ‘vuurwapen’ tussen twee treinstellen onder een ijzeren plaat verstopt, maar deze werd gevonden. Het duo werd niet veel later zonder geweld aangehouden. Ze zitten vast op het politiebureau voor verhoor. Rond 16.30 uur werd het treinverkeer weer vrijgegeven.

Volgens Maas was de inzet van de politie “enorm”. “De collega’s die op dit soort meldingen af gaan zijn hard nodig in de wijken, bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit en bij het aanpakken van meldingen die er echt toe doen. Het gedrag van dit soort jongeren helpt ons in deze tijd van schaarste absoluut niet.”

LEES OOK: Politie rukt uit voor jongens met nepwapens: ‘Het ging maar net goed’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer