Openbaar Ministerie ziet toename van aantal bedreigingen richting politici
Voor veel Kamerleden is het krijgen van bedreigingen helaas een dagelijkse realiteit geworden. Het aantal meldingen van mogelijke bedreigingen van politici is in coronatijd toegenomen, bevestigt ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Den Haag tegenover De Telegraaf. Er wordt dan ook meer onderzoek gedaan, maar vervolging blijkt in de praktijk lastig.
Geert Wilders (PVV) zien we al jarenlang met beveiliging. D66-leider Sigrid Kaag sprak afgelopen week haar bedreiger in de rechtbank toe, en gisteren werd bekend dat een er een Amsterdammer is opgepakt omdat hij van plan was een aanslag te plegen op premier Rutte. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge deed begin deze maand aangifte van bedreiging na een tweet waarin gesuggereerd werd dat een galg voor hem klaarstond.
'Vrijheid van meningsuiting'
Mensen denken dat ze alles mogen zeggen in het kader van de vrijheid van meningsuiting, maar dat is niet altijd zo, beklemtoont de woordvoerder van het OM. In 2019 kreeg het OM nog 393 meldingen van bedreigingen, in 2020 werden er naar schatting zeker 500 gemeld. Ter vergelijking: in 2016 lag dat getal op 239. Alleen in 2018 was het met 620 beduidend hoger. Dat kwam toen door de storm aan bedreigingen toen PVV-politicus Geert Wilders een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed uitschreef.
Het Team Bedreigde Politici ontvangt de meldingen van bedreigde politici. In overleg met het Haagse Openbaar Ministerie wordt gekeken of er daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging. Omdat bedreigingen vaak anoniem en online binnenkomen, betekent dat veel digitaal speurwerk.
'Kijk naar de toon en denk aan de omgeving'
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, heeft zelf nog niet te maken gehad met bedreigingen, maar ziet wel hoe makkelijk mensen via sociale media ontzettend onvriendelijke dingen roepen. "Dat zie je al na zo'n uitzending, zoals we hier zitten", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Wij kiezen voor de politiek. Wij kiezen er ook voor dat je dingen over je heen kunt krijgen: kritiek hoort bij het vak", zegt Visser. "Alleen de familie eromheen kiest er niet voor. Mensen moeten zich realiseren dat ze iets mogen vinden van mij, en dat ze vooral mogen zeggen wat ik fout doe. Maar kijk naar de toon die je uitspreekt, en realiseer je ook dat de omgeving het ook meeleest. Dat doet echt wel wat met mensen."